NOVOSTI

MOMO

Nova medijska kampanja straha

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

Medijima se ubrzano širi priča o novom online izazovu koji je odgovoran za tinejdžerska samoubojstva i samoranjavanje. Prisjetimo se, prije samo nekoliko godina imali smo “Blue Whale Challenge” koji se sastojao od 50 zadataka u 50 dana i navodno je samo u Rusiji izazvao više od 100 samoubojstava.

Ova nova priča je u biti ista, samo se više ne radi o plavom kitu, već o umjetničkom djelu japanskog izrađivača lutaka Midoria Hayashia nazvanom “Momo”.

Momo je horor lutka izrađena od životinjskih ostataka, a u ovom se izazovu našla kao profilna slika navodnog misterioznog WhatsApp kontakta koji djecu nagovara na samoubojstvo i šalje im kontroverzne slike.

S ovom pričom postoji nekoliko problema, zapravo istih koji su pratili Blue Whale Challenge. Posjetite li Wikipedia stranicu tog izazova ili članke o toj temi, naći ćete neograničenu količinu nagađanja, a svi će kružno navoditi jedni druge kao izvore. Hrabriji od njih će negdje pri dnu napisati da ništa od toga zapravo nije dokazano niti uspješno dovedeno u vezu s izazovom.

Neke statistike čak pokazuju kako taj broj samoubojstava u tom vremenskom razdoblju i ne odskače od prosjeka (što je svakako zabrinjavajuć podatak, ali nije izravno povezan s ovom pričom).

Nadalje, taj se izazov spominjao samo u medijima, nije bilo drugih izvora koji su pričali o njemu ili mu davali ikakvu važnost, čak niti internetske rupe poput 4chana kroz koje procirkuliraju stotine tisuća ljudi tjedno nisu imale nikakve izvore, screenshotove, priče ili dokaze.

Svi su članci o tom izazovu imali jednu jedinu sliku, a niti dvije godine kasnije ne postoje dodatni izvori ili dokazi, što je u današnjem društvu praktički nemoguće.

Momo je očito ispao iz istog kalupa – živi isključivo u medijskom prostoru, nema dokaza da uistinu postoji i oko cijele priče se samo nagomilava hrpa nagađanja i zastrašujućih informacija poput toga da se taj broj nakon dodavanja u WhatsApp više ne može blokirati (?).

Naravno, uvijek postoji mogućnost da je netko stavio tu sliku u svoj WhatsApp profil i imao zle namjere, ali u ovom trenutku stvarno ne postoje dokazi da se radi o izazovu koji se proširio cijelim svijetom i koji će izazvati veće probleme. Zapravo, veće su šanse da nitko od nas ne bi čuo za Blue Whale Challenge i Momo kada bi se malo manje kopiralo članke kojima je jedina kvaliteta to da imaju klikabilan naslov.

Definitivno obraćajte pažnju na to što vam dijete radi na internetu i s kim se dopisuje, razgovarajte, upoznajte se s ovakvim pričama i naučite razlučiti prave opasnosti od napuhanih priča jer internet nije bezopasan i vjerojatno postoje pojedinci koje će ovakve priče inspirirati, ali nije ni toliko mračno mjesto da će od samoubojstva raditi globalni izazov.

string(4) "post" string(0) ""
string(4) "post" string(0) ""
string(4) "post" string(0) ""
string(4) "post" string(0) ""
string(4) "post" string(0) ""
TEST MJESECA

Veći, jači Samsung flagship

Samsung Galaxy S10+

string(4) "post" string(0) ""
string(4) "post" string(0) ""

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" string(0) ""

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1


Moglo bi te i ovo zanimati...

x
Procurile promotivne fotografije Huawei Mate 30 Pro-a