NOVOSTI

Pametni telefoni postaju sve češća meta virusa i spyware-a

Otkriveno preko 4000 novih spyware Android aplikacija

Zloćudne aplikacije rade cijelo vrijeme u pozadini dok čitaju i šalju privatne informacije na servere koji se nalaze na drugom kraju svijeta
Spyware

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

Najpopularnije softverske platforme zbog svoje veličine i rasprostranjenosti vrlo često budu na udaru zloćudnih hakera i organizacija koje zatim pokušavaju iskoristiti slabosti i propuste u sustavima kako bi napravile štetu korisnicima tih platformi. Tako primjerice Windows OS ima puno više zloćudnih aplikacija i virusa nego macOS baš zbog toga jer je puno isplativije napadati platformu sa puno korisnika i na kojoj se potencijalno može učiniti veća šteta. Upravo zbog tog razloga Android OS postaje sve češća meta napadača, pogotovo jer za razliku od iOS-a, macOS-a ili Windowsa, ne postoji centralizirana podrška i izdavanje sigurnosnih zakrpi.

Tako je sigurnosna tvrtka Lookout otkrila da postoji preko 4 000 Android aplikacija koje imaju obilježja spyware-a, od kojih su neke dospjele i na Google Play Store. Zloćudne aplikacije su u međuvremenu maknute sa Play trgovine nakon što je Google bio obaviješten o njima, ali potrebno je obratiti pozornost na nove i nepoznate aplikacije, jer takva aplikacija nakon instalacije i pokretanja cijelo vrijeme radi na mobitelu te ima dozvole za čitanje i slanje poruka, snimanje telefonskih poziva, ali i pristup imeniku i informacijama o WiFi točki na koju je mobitel spojen.

Soniac na Google Play. Izvor: Lookout
Soniac na Google Play. Izvor: Lookout

U ovoj slučaju otkrivene su minimalno tri aplikacije koje su bile stavljene od strane zloćudnog izdavača, naziva Soniac, Hulk Messenger i Troy Chat. Sve tri aplikacije predstavljaju se kao klijenti za popularne chat platforme kao što su WhatsApp ili Telegram, ali sa dodatnim mogućnostima i modifikacijama koje bi mogle privući korisnike da koriste alternative umjesto službenih aplikacija. Izdavač SonicSpy, lociran negdje u Iranu, do sad je pustio preko 4000 aplikacija koje se nalaze na mnogim neslužbenih stranicama koje drže Android aplikacije, i sve one omogućuju kontrolu pametnog telefona daljinskim putem.

Sigurnosni stručnjaci ističu da je potrebno obratiti pažnju prilikom skidanja i korištenja aplikacija van Google Play trgovine, s tim da čak niti Google Play trgovina ne nudi 100 %-tnu zaštitu. Tako se preporuča izbjegavanje instalacije i korištenja nepoznatih aplikacija koje imaju vrlo mali broj skidanja.

Izvor: Lookout

string(4) "post" string(0) ""
string(4) "post" string(0) ""
string(4) "post" string(0) ""
string(4) "post" string(0) ""
string(4) "post" string(0) ""
TEST MJESECA

Vrh mobilne ponude

Apple iPhone 11 Pro

string(4) "post" string(0) ""
string(4) "post" string(0) ""

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" string(0) ""

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1