TESTOVI

Optimalan i kvalitetan

WileyFox Swift 2 X

WileyFox telefoni odnedavno su prisutni i na hrvatskom tržištu. Testirali smo najnoviji model Swift 2 X
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Ekran, baterija

Ekran na WileyFox Swift 2 X je 5,2-inčni u fullHD rezoluciji, što je iskorak u odnosu na prethodne Swift modele koji su imali 5 inča uz HD rezoluciju. Karakterizira ga vjernost boja, uz ugodan kontrast i vidljivost iz svih kutova, dobro će poslužiti i na suncu, a zgodno je što se u pojedinim dijelovima ekran može rotirati za 90, 180, 270 ili 0 stupnjeva. To je moguće podesiti u samim postavkama telefona.

Svjetlina osvjetljenja se može automatski podešavati ovisno o okolini, a tu je i LiveDisplay koji omogućuje kalibraciju boju prema osobnim preferencijama. Ekran se inače može zaključati dvostrukim tapkanjem po statusnoj traci u gornjem dijelu, otključava se trenutno dodirom snimljenim otiskom prsta po senzoru na stražnjoj strani kućišta.

Interesantno, moguće je ručno u izrazito brojnim i naprednim postavkama podesiti gustoću LCD ekrana (DPI) čime se direktno utječe i na potrošnju te na same performanse telefona – 320, 360, 400, 440, 480, 520, 560 DPI. Jasno, odaberemo li najveću gustoću ekrana od 560 DPI, neke od aplikacija baš i neće dobro funkcionirati jer nisu prilagođene, a nativna gustoća točkica po inču je 424. Na dnu ekrana se nalaze tipke za upravljanje telefonom kojima se raspored može podešavati po želji.

Litij-polimerska baterija od 3010 mAh za telefon debljine 8,8 mm i 155 grama mase zvuči više nego solidno, jer ipak WileyFox Swift 2 X nije baš debeo telefon. Na kraju dana, uz zaista puno korištenja tijekom dana trebat će napuniti bateriju koja se uz punjač izlazne snage samo 1 A brzo puni (podržano je Qualcomm Quick Charge 3.0 punjenje, dakle posljednje generacije). U postavkama je moguće birati čak između pet različitih načina rada baterije čime se poprilično utječe na njezino pražnjenje tijekom rada – štednja, učinkovitost, uravnotežena potrošnja, brza te performanse način rada. Baterija se za 15 minuta napuni od 0 do 25%, do 50% će biti napunjena za 40 minuta, a za 55 minuta do 75% uz njihov punjač, garantiraju iz Wileyfoxa.

Hardver, povezivost

Testirani WileyFox Swift 2 X ima 3 GB radne memorije koja mu omogućuje ugodan rad, rad i s nešto zahtjevnijim aplikacijama dok 64-bitni Qualcommov Snapdragon 430 (MSM8937) radi s osam procesorskih jezgri i Adreno 505 grafičkim čipom. U konačnici, na taktu svih osam procesorskih Cortex-A53 jezgri od 1,4 GHz telefon radi pristojno dobro, a svemu pomaže spomenutih 3 GB RAM-a. Interna memorija iznosi 32 GB, plus memorijska kartica do 64 GB. Korisniku je od 32 GB dostupno oko 24 GB.

U dijelu s povezivosti, uz podršku za dual SIM rad nudi se 4G s LTE Cat.4, Bluetooth 4.1, GPS i A-GPS, NFC, Wi-Fi b/g/n protokole.

Softver, brzina rada

Koristi se Cyanogen u verziji 13.1 nastao na platformi Androida 6.0. Kako saznajemo, uskoro se neće na telefonu koristiti Cyanogen operativni sustav nego će se napraviti upgrade na Android 7.0. Do tada ćete kupnjom modela Swift 2 X imati spomenuti Cyanogen koji donosi mnoge vizualne promjene na nativni Android – kroz teme, geste i kontrole korištenja telefona, razne postavke te Mod način u kojem je moguće imati recimo notifikacije s Twittera na zaključanom ekranu, statičnu pozadinu ili razne boje.

Ulaskom u glavni izbornik sve aplikacije su raspoređene po abecednom redu, a na dnu ekrana se nalazi kompletna abeceda pa se može i tako brzo prelaziti između aplikacija kao i pretraživati na vrhu samom ekrana. Unutar izbornika se nalazi klasični set Googleovih aplikacija, bez da je WileyFox dodavao neke svoje. Zbog toga je sučelje vrlo responzivno, nema zastajkivanja niti usporavanja u radu, a uz dodatne optimizacije koje omogućuje Cyanogen telefon je zaista dobar u radu.

1 | 2 | 3 | 4
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Apple iPhone SE

string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1