TESTOVI

Vrhunske specifikacije

Sony Xperia XZ Premium

Novi XZ Premium nudi najbolje od najboljega ne samo iz Sonyja nego općenito iz mobilnog svijeta
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Kamera, multimedija

Ovo je oduvijek bio Sonyjev glavni teritorij. Baš smo nedavno kao sekundarni telefon koristili stari model Sony Ericsson K800i s 3,2-megapikselnom kamerom oboružanom ksenon bljeskalicom. Lijepo podsjećanje 🙂
Na modelu Xperia XZ Premium Sony je ugradio stražnju kameru od 19 megapiksela, dakle radi se o novijoj kameri dok se prethodna od 23 megapiksela ugrađuje u slabije modele. Položaj stražnje kamere u samom kutu traži malo privikavanja kako ne biste imali i dio prsta na fotkama, ali kad se naviknete onda je sve OK. Sviđa nam se korištenje hardverske tipke za okidanje, to je onaj pravi osjećaj kad imate cijeli ekran ispred sebe samo za tražilo, a ne i za virtualnu tipku za okidanje, iako se ona pojavi pri pokretanju kamere, ali čim pritisnemo hardversku tipku i izoštravamo scenu, sve nepotrebno nestaje s ekrana.

Ono što je vrlo bitno kod ove kamere jeste Motion Eye – radi se o mogućnosti da stražnja kamera snimi čak 960 sličica u sekundi, i to u svoju vlastitu memoriju. Da, upravo toliko. A moguće je snimiti kratki video s usporenom video snimkom dužine do 5 sekundi ili pak pokrenuti normalno snimanje videa a zatim u određenom trenutku na ekranu pritisnuti tipku koja kroz nešto više od 5 sekundi aktivira usporeno snimanje videa. Isprobali smo snimanje u puno situacija i u svakoj od njih je kamera radila perfektno – vozili smo se u autobusu brzinom 100 km/h, a zatim smo kroz staklo snimali stupiće i ogradu na autocesti. Snimanjem s 960 sličica u sekundi snimka bi se pri reprodukciji znatno usporila i vidjeli bismo svaki stupić vrlo detaljno, pa čak i vrlo oštro. Ne zaboravimo da smo snimali kroz staklo koje ipak može zbuniti auto fokus. Naravno, snimali smo i vodu kako ide iz pipe, padove predmeta itd. Telefon je zakon.

Zakon su i fotografije te video zapisi koje snimali tijekom testa Sony Xperije XZ Premium. Telefon je s nama prošao gotovo pola Hrvatske, bili smo s njim i na Kornatima te smo ovjekovječili mnoge detalje, zalaske sunca, noćne scene i u gotovo svim uvjetima smo bili jako zadovoljni s rezultatom. Sony briljira u ovom dijelu testa, a jedine povremene scene u kojima smo bili manje zadovoljni su one kada se ljudi kreću pa ih kamera baš ne izoštri dobro. Imali smo uključenu opciju praćenja objekta, ali ne radi to baš uvijek savršeno.

Ipak, uz ručno podešavanje parametara ovaj telefon odnosno kamera s otvorom blende f/2.0 postaje daleko ubojitija pa ako znate što radite onda možete dobiti perfektne snimke.

Prednja kamera od 13 megapiksela vrlo malo softverski „pegla“ snimku pa smo s dobivenim rezultatom bili zadovoljni. Boje su vjerne, kao sa stražnjom kamerom, detalji su dobri.

Fotografirano sa Sony Xperia XZ Premium

Za fotografije u originalnoj veličini te za još dodatnih fotografija kliknite na link

1 | 2 | 3 | 4

Komentiraj

Sony je u Barceloni predstavio novi Xperia XZ Premium s 4K ekranom 3840 x 2160, koji može reproducirati video snimljen s 960 sličica u sekundi.

S obzirom da je Snapdragon 835 još nefunkcionalan i nedovoljno ispitan, telefon ne radi nego se može samo gledati kućište. Ali se ne može upaliti. Vizualno je jako lijep, ugodno leži u ruci, ali i dalje ima one velike neiskorištene površine ispod i iznad ekrana.

Konačno su podignuli RAM na 4 GB.02-03-2017 14:05
Telefon je iznenadio na MWC ove godine i prema riječima Android authorities portala, postavio vrlo visoko ljestvicu za suparnike.
Iskreno, Xperia ko Xperia. Iznutra je možda zmaj, ali izvana, to je već bar 4 godine štancanja gotovo pa istoga hardvera. 02-03-2017 20:53
da nije tog prapovijesnog dizajna bio bi sam vrh....ali te nesretnike u trećoj smjeni koji dizajniraju ovu žalost treba poslat u Lubjanku na odmor 04-07-2017 19:55
Mob jede ostale flagshipove po pitanju RAM managementa. Dokazano u mnogim YT video usporednicama.
Kada je bacila na koljena jedan S8+, zbilja je zmaj.
Bezele nikako da progutam. Ovaj smart zbilja izgleda za(o)stao u vremenu, tamo prije 4 godine. Dizajnom čak ne bih rekao da se uklapa u prošlogodišnje flagove.
Šteta. Cijena joj je sada paprenih 5700kn. Znači, u rangu s ostalim proizvođačima.
Iskreno, čak da je dobijem na poklon ne znam bih li je konstantno (kao primarni mob) koristio. 04-07-2017 20:31
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Zlatna sredina

Samsung Galaxy S20+

string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1