TESTOVI

Vrhunske specifikacije

Sony Xperia XZ Premium

Novi XZ Premium nudi najbolje od najboljega ne samo iz Sonyja nego općenito iz mobilnog svijeta
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Sony Xperia XZ Premium
5

Ekran, baterija

HDR ekran od 5,5 inča je vrhunac onoga što možemo dobiti na današnjim telefonima – uz rezoluciju od 3840 x 2160 piksela i gustoću od 806 ppi, inače dostupno samo dok se pregledava multimedija, zaista je perfektan. OK, IPS LCD matrica ne briljira kao AMOLED ekran, nema tu živost, ali postoje korisnici koji niti ne vole previše naglašene boje nego traže baš realne boje. U postavkama se možete poigrati te dobiti živopisnije boje ili koristiti sRGB gamu boju za autentični prikaz boja. Vidljivost svega prikazanog na ekranu je odlična u svim uvjetima, ali budite spremni na zakretanje telefona na direktnom suncu ipak u neku sjednu, kako biste detaljno vidjeli ono što tražite.

Baterija od 3230 mAh izdržala bi nam nešto više od jednog dana korištenja, ali baš jako učestalog korištenja jer se na Sony Xperia XZ Premiumu uvijek ima nešto za koristiti i zabavljati s telefonom. Za one koji nisu toliko željni svojeg telefona i ne koriste ga baš previše mogu računati na dva dana. Ako ste pomislili da je u kućište mogla stati i veća baterija, onda ste u pravu jer u uređajima ovih gabarita (156 x 77 x 7,9 mm) stanu bez problema baterije od 4000 mAh. Sony je svoj najjači trenutno telefon oboružao i raznim štedljivim tehnologijama poput Smart Stamina, Qnovo Adaptive Charging, Battery Care koji se brine za što veći broj ciklusa i pražnjenja baterije, Stamina Mode i Qualcomm Quick Charge 3.0 brzim punjenjem pa ako navečer, prije izlaska van imate 10-20 minuta dok se sređujete, bit će dovoljno da napunite bateriju za cijelu noć tulumarenja.

Hardver, povezivost

U hardverskom dijelu testirana Sony Xperia XZ Premium je vrh današnje ponude i nije bez razloga osvojila nagradu za najbolji mobitel na MWC 2017 u Barceloni u veljači ove godine – čipset Snapdragon 835 (osam procesora s taktovima jezgri 4x 2,45 GHz Kryo i 4x 1,9 GHz Kryo), 4 GB RAM-a, ekran u 4K rezoluciji, 64 GB interne memorije može biti prošireno do 256 GB. OK, bilo bi bolje kad bi postojale verzije i sa 128 (možda i 256 GB interne memorije, koja je ipak brža nego eksterna preko kartica), ali na domaćem tržištu one vjerojatno ne bi imale neki uspjeh jer bi cijena telefona bila previsoka.

Od povezivih tehnologija XZ Premium nudi Bluetooth najnovije verzije 5.0, DLNA, Google Cast, NFC, Wi-Fi Miracast, GPS i A-GPS, LTE kategorije 16 te USB 3.1 prve generacije kroz Type-C konektor.

Softver, brzina rada

Android je dostupan u verziji 7.1.1 i Sony je u tom dijelu svojim korisnicima omogućio vrlo brzo najnoviju verziju koja uz standardne Googleove aplikacije donosi i Sonyjev set aplikacija (PlayStation, Lifelog, Movei Creator, Sketch) te još neke korisne poput Spotify, Amazon Shopping, AVG zaštitu telefona od neželjenih sadržaja.

Očekivano, ovako jak i snažan telefon može dati samo odlične performanse, nema veze s koliko aplikacija ga opteretili u pozadini, sve moguće aplikacije se vrte bez trzanja.
U AnTuTu testu Sony Xperia XZ Premium osvojila je 154.611 bodova.

1 | 2 | 3 | 4

Komentiraj

string(4) "test" string(0) ""
string(4) "test" string(0) ""
string(4) "test" string(0) ""
string(4) "test" string(0) ""
string(4) "test" string(0) ""
TEST MJESECA

Može li protiv najboljih?

OnePlus 5

string(4) "test" string(0) ""
string(4) "test" string(0) ""

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" string(0) ""