TESTOVI

Dobre performanse

Sony Xperia XA1

Nabrijana stražnja kamera i 3 GB radne memorije mamac su za početni model iz X serije
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Sony Xperia XA1
5

XA1 je nasljednik prošlogodišnjeg modela Sony Xperia XA – početni model je u odnosu na prethodnika znatno uznapredovao po pitanju performansi, nešto je i vizualno drugačiji. Zadržana je mala udaljenost između bočnih strana 5-inčnog ekrana, ali i velike neiskorištene površine ispod i iznad ekrana. Testirali smo Sony Xperia XA1 u zlatnoj boji, a telefon u pakiranju dolazi s punjačem i Type-C kabelom te MH410c slušalicama.

Dizajn, ergonomija, cool faktor

Zlatna boja je na testiranoj Sony Xperiji XA1 dobro pogođena, matirani finiš ne izgleda previše kičasto. Kućište je izrađeno od polikarbonatne plastike na stražnjoj strani, a s prednjom stranom pokrivenom staklom otpornim na ogrebotine povezana je s metalnim (aluminijskim) okvirom čija se kvaliteta i hladnoća osjete pri dodiru.

Za razliku od prethodnog XA modela, novi XA1 telefon je pravokutnijeg, manje zaobljenog dizajna s kojim se približava skupljim modelima. Zbog toga malo pati ergonomija nije isto kad imamo zaobljeno i ravno kućište, ali kako je telefon relativno malen za današnje pojmove, s tim baš nećete imati problema.

Sviđa nam se bezel-less postavljanje ekrana u odnosu na bočne strane pa se gubi osjećaj granice između ekrana i ruba kućišta. Istovremeno, na gornji i donji dio prednje strane kućišta primjenjuje se potpuno drugačija filozofija – površine su ogromne, oko 17 milimetara se nalazi površine i iznad i ispod ekrana. Na vrhu je smještena 8-megapikselna kamera, pored nje se nalazi senzor blizine te na vrhu rešetka kroz koju telefoniramo dok se na dnu nalazi samo neiskorištena površina – rešetka na dnu kućišta ne skriva drugi zvučnik nego se vanjski zvučnik, koji se koristi za multimediju, nalazi na donjem okviru kućišta, pored USB Type-C konektora za punjenje baterije i spajanje telefona na računalo.

Na gornjoj strani smješteni su 3,5 mm ulaz i dodatni mikrofon, na lijevoj strani dolazimo do utora za nano SIM i microSD kartice dok se na desnoj bočnoj strani nalazi istaknuta tipka za uključivanje/isključivanje uređaja, tipke za kontrolu glasnoće zvuka te tipka za pokretanje kamere i okidanje (hvala Sonyju što još uvijek nudi ovu tipku, i dalje nam je to cool, kao u stara dobra vremena). Telefon je dostupan u četiri boje – zlatnoj, crnoj, bijeloj i roza boji.

Ekran, baterija

Uz ostale specifikacije kojima Sony Xperia XA1 raspolaže, moglo bi se reći kako je ekran najslabija točka – HD rezolucija raspoređena je na 5 inča dijagonale. Ekran je ostao isti kao i na modelu XA, IPS LCD matrica ekrana daje kvalitetnu sliku vidljivu iz svih kutova, boje mogu biti manje istaknute ili živahnije ovisno što odaberete u postavkama telefona. Inače, nemojte se plašiti samo HD rezolucije, iako u današnje vrijeme to možda izgleda malo – ne primjećuje se nazubljenost slova niti grafike, a istovremeno ćete dobiti i manju potrošnju energije. I brži rad telefona.

Baterija kapaciteta 2300 mAh je nepromjenjiva pa je samim time i kućište kompaktnije i čvršće napravljeno, ali za zamjenu morate otići u servis (jednog dana, kad bateriji padne kapacitet). Iako kapacitet baterije ne obara s nogu, gledajući neke druge modele na tržištu koji daju 20-30 posto više kapaciteta, puno je bitnije imati štedljiv čipset u pozadini, a Helio P20 s 16 nm procesom izrade to zaista i jeste jer u usporedbi s Helio P10 kakav se nalazi u prethodnom modelu XA, u XA1 imamo oko 25 posto bolju iskoristivost energije pa u konačnici možemo računati i na dva dana korištenja baterije. Iako u specifikacijama telefona pronalazimo podržano brzo punjenje, punjač koji smo dobili uz telefon na test ne podržava brzo punjenje (izlazne je snage 1,5 A pri 5 V).

1 | 2 | 3 | 4

Komentiraj

string(4) "test" string(0) ""
string(4) "test" string(0) ""
string(4) "test" string(0) ""
string(4) "test" string(0) ""
string(4) "test" string(0) ""
TEST MJESECA

Može li protiv najboljih?

OnePlus 5

string(4) "test" string(0) ""
string(4) "test" string(0) ""

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" string(0) ""