TESTOVI

Nova S-klasa

Samsung Galaxy S8

Galaxy S8 sad ima zakrivljeni veliki ekran u omjeru 18,5:9, a vrhunska izrada prisutna je u svakom detalju
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Prije sedam godina Samsung je predstavio Galaxy S, prvog predstavnika Galaxy S serije koja je upravo stigla do svojeg osmog člana. Kroz tih sedam godina na najbolji način možemo pratiti promjene koje su se događale u mobilnoj telefoniji – prvi model je imao veličinu ekrana od 4 inča, kakvu danas više praktički niti ne možemo pronaći u prodaji, a sa svakim novim modelom uslijedilo je povećavanje dijagonale ekrana, sve do Galaxy S5 koji je dijagonalu ipak zaustavio na 5,1 inča.

Galaxy S8 i Galaxy S8+
Galaxy S8+ i Galaxy S8

U međuvremenu, Korejci su smislili zakrivljeni ekran, po prvi put predstavljen na modelu Galaxy Note Edge, tako da je Galaxy S6 dobio brata S6 edge s također 5,1 inča dijagonale, ali i S6 edge+ s 5,7 inča. Već se tada moglo naslutiti da su zakrivljeni ekrani smjer u kojem žele ići, a prošlogodišnji Note7 bio je potvrda tog smjera – imao je zakrivljen ekran, bez mogućnosti da kupite verziju s ravnim ekranom. Najnoviji model Samsung Galaxy S8 više nema ravni (flat) ekran, znatno su mu povećali veličinu ekrana, na čak 5,8 inča, a S8+ model nudi još i veći ekran od čak 6,2 inča. Metamorfoza je zahvatila oba modela, više nema oznake edge u nazivu modela.

Kad uzmemo u ruku Samsung Galaxy S8 i Samsung Galaxy S8+, između njih nema neke velike razlike osim u veličini; dizajn im je potpuno identičan u svakom pogledu. Na test smo uzeli manji model Samsung Galaxy S8 koji u gotovo svim tehničkim detaljima dijeli karakteristike s većim plus modelom, osim naravno baterije.

Dizajn, ergonomija, cool faktor

Ako poznavatelju mobitela kažete da mobitel ima dijagonalu od 5,8 inča, prvo što će pomisliti je da se radi o izrazito ogromnom telefonu, s gabaritima koji većini ljudi ne odgovaraju zbog same praktičnosti korištenja telefona u jednoj ruci, čemu ipak mnogi streme. Međutim, ovih 5,8 inča s Galaxy S8 nisu baš uobičajenih 5,8 inča jer je telefon znatno izdužen i sužen usporedimo li ga s modelom Galaxy S7 – duži je za 6 milimetara, ali i uži za 1,5 mm, deblji je za jedva primjetnih 0,1 mm. Masa je približno slična – sa 155 grama samo je za 3 grama veća nego na S7. Omjer stranica ekrana je 18;5:9. Najsličniji mu je prethodno predstavljeni LG G6 koji nudi omjer 18:9.

S obzirom da je kućište zakrivljeno, S8 odlično leži u ruci, ergonomija zaslužuje čistu desetku. Izrada je od stakla Gorilla 5 s prednje i stražnje strane, okvir koji neprimjetno spaja dvije staklene plohe je od aluminija. Čvrstoća kućišta je neprikosnovena, nema nikakvih škripuckanja. Testni model je u crnoj boji pa se razlika između stakla i metala uopće niti ne primjećuje te se stječe dojam kao da se radi o unibody kućištu. Jasno, telefon je nešto skliskiji u ruci pa budite oprezni pri korištenju ili si nabavite zaštitnu masku, jer ako se telefon razbije trošak popravka će biti u tisućama kunama.

Iako ekran prekriva veći dio prednje površine, 83,6 posto (kod modela S7 je 72,1 posto), telefon je moguće ugodno koristiti u ruci, dok bočni dijelovi ekrana mogu doći pod dodir naših prstiju ako baš previše obuhvatimo cijeli telefon.

Nema više logotipa Samsung na prednjoj strani, iako je mogao stati na donjem dijelu kućišta. Na poziciji iznad ekrana smještena je prednja kamera od 8 megapiksela, uz nekoliko senzora, na boku se nalaze tipke za pokretanje telefona, glasnoću zvuka, nova tipka za Bixby virtualni pomoćnik, na vrhu okvira smješten je utor za SIM i microSD kartice. Stražnja strana je zanimljiva, kao i prednja – pored leće stražnje kamere od 12 megapiksela nalazi se LED-ica dok je svoje mjesto na stražnjoj strani sada pronašao i senzor otiska prsta. Po mnogima, pozicija finger print senzora je nepraktična jer se pri pritisku najčešće prvo dotakne leća kamere. Tako da je svaki put potrebno pogledati na stražnju stranu i tek onda nasloniti prst i tako otključati telefon.

Naravno, ako vam je to način na koji želite otključavati telefon, jer je to samo jedan od njih nekoliko – Galaxy S8 je pametni telefon koji nudi trenutno najviše načina otključavanja pa uz senzor otiska prsta možemo koristiti prepoznavanje lica (dostupno već duže vrijeme), ali novost po prvi put predstavljena na Note7 modelu je iris senzor odnosno senzor šarenice oka.

Isprobali smo sve načine, nama se najpraktičniji ipak čini korištenje senzora otiska prsta jer radi uvijek, i to izrazito brzo, dok prepoznavanje lica ipak ne radi u svim uvjetima. Iris senzor je također brz, ali postupak inicijacije je predug – prvo je potrebno pritisnuti bočnu tipku za otključavanje, ili pak duže i jače pritisnuti tipku na dnu ekrana (tipke su se sada preselile na poziciju na dnu ekrana), a zatim napraviti pokret prstom po ekranu te tek onda usmjeriti telefon prema našim očima.

Za Samsung Galaxy S8 možemo reći da je vrlo cool – izgledom, velikim ekranom koji pokriva prednju površinu, zakrivljenim dijelovima ekrana te cool bojama u kojima dolazi – Midnight Black (testirani mobitel je u toj boji), Orchid Gray, Arctic Silver, Coral Blue, Maple Gold.

1 | 2 | 3 | 4
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Veliki test Samsung Galaxy Z Fold2 5G flagshipa

string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1