TESTOVI

Novi model na tronu

Samsung Galaxy S8+

Galaxy S8+ ima veliki ekran od čak 6,2 inča, dolazi sa zakrivljenim ekranom, vodootporan je i kvalitetno izrađen
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Samsung Galaxy S8+
5

Ekran, baterija

Uz iris senzor, svakako je novi omjer stranica Super AMOLED ekrana 18,5:9 najviše intrigantan. Kvaliteta ekrana je kod Samsunga već dugo vremena neupitan element, a s novim omjerom dobilo se na veličini, iskoristivosti, ali i na nešto drugačijem gledanju multimedije. Odlične su nam fotografije i video zapisi u tom omjeru, a dok ih ne bude više na recimo Youtubeu, ekran neće biti u potpunosti iskorišten, ali je moguće sliku ipak razvući od kraja do kraja. Uz sitno izobličenje, naravno, ali koje ne smeta.

Ekran je u širokoj quad HD rezoluciji – 2960 x 1440 piksela (standardno, quad HD ekrani imaju rezoluciju 2560 x 1440) tako da je po visini dodano 400 piksela. LG G6 ima omjer ekrana 18:9 te rezoluciju 2880 x 1440. U postavkama se može odrediti rezolucija ekrana, čime se utječe na kvalitetu slike, ali i na potrošnju baterije. Vidljivost je dobra u svim uvjetima, to je neupitno, a morat ćete se privikavati na neke od opcija jer su postavljene na sam rub ekrana koji je uz sve to i zakrivljen. Edge paneli su standardni kakve poznajemo s prethodnih modela, a putem panela je recimo moguće napraviti animirani gif od video filma koji ste snimili. Podržan je Always on Display koji ipak u konačnici nešto potroši baterije, ali se u noćnim satima smanjuje njegovo osvjetljenje. Zgodan dodatak koji možete isključiti ukoliko vam ne treba.

Baterija je nepromjenjiva, kapaciteta 3500 mAh. Iako bismo očekivali veći kapacitet jer drugi proizvođači na oko 6 inča imaju i do 4000 mAh, ovaj telefon je ipak nešto uži, a zasigurno su i sigurnosne mjere daleko veće nego na Note7 pa se nije reskiralo s većim kapacitetom nauštrb sigurnosti. U praksi, baterija traje do dva dana, nije neki problem toliko izvući ako ne držimo osvjetljenje cijelo vrijeme na maksimumu.
Punjač je brzi pa od 0 do 36% treba 30 minuta punjenja, nakon 60 minuta baterija će imati kapacitet 72%, do 95% stigli smo za 100 minuta dok je 100 posto napunjena baterija bila nakon okruglih 100 minuta.

Hardver, povezivost

64-bitni čipset Exynos 8895 ima osam procesorskih ARM jezgri pri čemu četiri rade na 2,3 GHz, a preostale četiri na 1,7 GHz, a radi se o Samsungovoj 10-nm tehnologiji izrade koja donosi manju potrošnju energije i veću iskorištenost prostora. Ugrađena su 4 gigabajta radne memorije, interna memorija iznosi 64 GB plus microSD kartica do 256 GB. Grafika je Mali-G71.

Od povezivih tehnologija S8+ ima 4G LTE kategorije 16 (1024 / 150 Mbps), Wi-Fi u svim dostupnim verzijama a/b/g/n/ac, Bluetooth je najnovije verzije 5, ima i NFC. Povezivost kabelom se ostvaruje preko USB Type-C konektora, a ima i 3,5 mm ulaz za slušalice.

Softver, brzina rada

Android 7.0 Nougat je primjetno brz, responzivan, agilan i ugodan, brzina se osjeti u svakom pogledu, bez obzira koliko opteretili S8+. Na Android je dodan Samsung Experience koji zamjenjuje TouchWiz – ulazak u glavni izbornik moguć je potezanjem prstom po ekranu, na isti se način i izlazi iz glavnog izbornika, a u postavkama je moguće imati klasični popis preko prečaca na dnu ekrana, kao što je inače do sada bilo na svim Samsunzima. U izborniku nema velikog broja aplikacija koje dolaze predinstalirane (Notes, kalkulator, Health, Gear, sigurna mapa za smještaj sadržaja koje ne želite pokazivati drugima), a pronašli smo cijeli paket aplikacija iz Microsofta (Word, Excel, PowerPoint, OneDrive i Skype).

Antutu test smo isprobali s tri različite rezolucije ekrana pa smo zbog toga i dobili tri različita rezultata:
HD+ 1480 x 720: 158.560
full HD+ 2220 x 1080: 164.913
WQHD+ 2960 x 1440: 174.431

Bixby je svakako najveća softverska novost, a radi se o digitalnom pomoćniku koji za sada još nije od neke pomoći – pokreće se dvostrukim pritiskom na tipku na boku ili potezanjem prstom po početnom ekranu udesno. S Bixby je moguća komunikacija glasom, tekstom i dodirom, u kameri će prepoznati građevine koje se nalaze iza objektiva kamere, raspoznat će i mnoge druge tekstove. Možete ga, poput drugih asistenata na tržištu (kao što je Siri, Googleov Assistant), glasom pitati kakva će biti prognoza sutra, prometno opterećenje, koliko metara ima najviša zgrada na svijetu, dakle bilo što. Što se tiče nekakve konkretne pomoći, nakon nekoliko dana će nam sugerirati da nazovemo kontakt s kojima inače u to doba dana komuniciramo. Očigledno se Bixby za sada još razvija i nema neke velike funkcionalnosti koje bi bile od praktične koristi. Radi na engleskom jeziku, hrvatski jezik nije podržan.

1 | 2 | 3 | 4

Komentiraj

string(4) "test" string(0) ""
string(4) "test" string(0) ""
string(4) "test" string(0) ""
string(4) "test" string(0) ""
string(4) "test" string(0) ""
TEST MJESECA

Može li protiv najboljih?

OnePlus 5

string(4) "test" string(0) ""
string(4) "test" string(0) ""

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" string(0) ""