TESTOVI

Zlatna sredina

Samsung Galaxy S20+

Nova generacija S serije donosi evoluciju i mala poboljšanja te i dalje cilja biti na tronu
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Kamere

Kako to već priliči, i na modelu S20+ broj kamera se povećao. Za razliku od „Ultra“ modela koji ima 108 megapikselnu kameru, ovaj mobitel ima „tek“ 12 megapiskelnu, širokokutnu kameru sa f/1,8 i optičkom stabilizacijom. Druga kamera je telefoto kamera za 3x zum, sa 64 megapiskela sa f/2,0 te također optičkom stabilizacijom. Kamera posjeduje i mogućnost 30x digitalnog povećanja. Treća kamera je ultraširoka 12 megapikselna sa f/2,2. Četvrtka kamera je zapravo dubinski senzor sa 0,3 megapiksela i f/1,0.

Samsung Galaxy S20+ modul kamere

Sučelje kamere je jednostavno te pored fotografija i vidozapisa možete odabrati „Jednostruko snimanje“ ili panoramu, hranu, fokus uživo, noćni način ili pak profesionalni način u kojem možete podešavati ISO vrijednost, brinu okidača, temperaturu, nijansu, kontrast, podesiti balans bijele boje kao i ekspoziciju.

U samom sučelju, kod fotografiranja možete odabrati da se sa primarne kamere prebacite na ultraširoku ili telefoto. Prilikom odabira telefoto kamere možete odabrati i koliko puta želite zumirati (0,5 , 1, 2, 4, 10, 20 ili 30x).

Po pitanju kamera, S20+ nas nije razočarao. Fotografije i video zapisi su jako dobri, bilo da su snimljeni po danu, noći ili u zatvorenom prostoru. Fotografije sa glavnom kamerom su jako dobre i oštre sa puno detalja. Isto se može reći i za fotografije snimljene sa ultraširokom kamerom koje su također pune detalja i oštre. Ako koristite telefoto kameru, fotografije snimljene do 3x uvećanja su jako dobre i oštre. Nakon toga nastupa digitalno povećanje a samim time pada i kvaliteta fotografija i postaju zrnate.

Glavna kamera noćni uvjeti
Glavna kamera noćni uvjeti
Glavna kamera noćni uvjeti
Glavna kamera
Glavna kamera noćni uvjeti
Glavna kamera noćni uvjeti
Ultraširoka kamera noćni uvjeti
Ultraširoka kamera
Ultraširoka kamera

Fografije snimljene telefoto kamerom u noćim uvjetima isto jako dobre i oštre, te je primjetan tek neznatni šum.

Telefoto kamera 3x
Telefoto kamera 3x
Telefoto kamera 3x noćni uvjeti
Telefoto 30x
Telefoto 30x noćni uvjeti

Live focus, odnosno „bokeh“ efekt radi jako dobro, a u galeriji je moguće naknadno podesiti zamućenost pozadine.

Live focus

Stražnja kamera ima mogućnost snimanja video zapisa u 8K rezoluciji sa 24fps, kao i u 4K rezoluciji sa 60 fps. Video zapisi snimljeni u zatvorenom kao i na otvorenom su jako dobri a fokus dosta brzo fokusira i odrađuje svoj posao. Video snimanju u noćnim uvjetima uvelike pomaže i optička stabilizacija.

Kod snimanja video zapisa moramo napomenuti da video snimljen u 8K u trajanju deset sekundi teži 90 MB. Također postoj i mogućnost „live focusa“ i pri video snimkama.

S20+ posjeduje prednju širokokutnu kameru rezolucije 10 megapiksela sa f/2,2, auto HDR-om i mogućnošći snimanja videa u 2160p sa 30 ili 60 fps.

Fotografije snimljene u dnevnim uvjetima su dosta dobre, dok je prilikom noćnih fotografija ipak primjetan šum, a ista je stvar i sa video zapisima. Sa prednjom kamerom je moguće snimiti fotografije sa „bokeh“ efektom a iste su dosta dobre u uvjetima dobrog osvjetljenja.

 

Operativni sustav

Samsung S10+ dolazi sa najnovijom verzijom Androida nazvanom 10. Standardno, tu je i Samsungovo vlastito korisničko sučelje UI 2.1, koje je doživjelo sitne promjene u odnosu na prethodnu verziju.

 

Sučelje

Samsungovo korisničko sučelje UI 2.1 je nadogradnja prošlogodišnjeg One UI-a koje je bilo pravo osvježenje u odnosu na „teški“ Experiece UI. Osim što je Samsung „olakšao“ korisničko sučelje učinio je mobitele sa velikim ekranima lakšim za korištenje, pogotovo kada uređaj koristite sa jednom rukom. A to svakako pozdravljamo u svakodnevnom korištenju. Kada tome dodamo i tanje rubove oko ekrana na testom S20+, ovaj uređaj je zadovoljstvo koristiti.

Samo koristničko sučelje je pozatno sa prošlogodišnjih modela i doživjelo je tek sitne izmjene. Always On ekran je zadržao punu funkcionalnost poznatu od prije, dok je za zaslon zaključavanja dodana mogućnost da se prilikom svakog otključavanja mijenja pozadinska slika. Ova opcija je kod nekih konkurenata prisutna već duže vrijeme, a sad ju i Samsung uveo. A tu je i mogućnost promjene izgleda sata.

Kada otključate mobitel, dočekati će vas poznato sučelje sa Bixby ekranom na skroz lijevoj strani a kojeg možete isključiti. Također možete podesiti i „mrežu“, odnosno broj aplikacija na početnom zaslonu i u ladici sa aplikacijama, te možete odabrati da se na dnu prikaže tipka za ladicu aplikacija. Povlačenjem prstom prema dolje (potrebno posebno uključiti) se prikazuju obavijesti i brz postavke. Novost je da se iznad brzih postavki nalazi ikona za gašenje mobitela, a pritiskom na nju se prikazuje opcija za gašenje, ponovno pokretanje ili hitni način. Tu je i izbornik za postavke bočnih tipki u kojem je moguće podesiti da se pritiskom na fizičku tipku na desnoj strani pali/gasi mobitel ili pokreće Bixby.

Kada se spuste sve brze postavke, iznad njih se pojavljuju i opcije za upravljanje SIM karticama za pozive, SMS poruke i Internet.

Na dnu ekrana se nalaze tipke za zadnje aplikacije, home i nazad. Umjesto tipki je moguće uključiti upravljanje gestama, pa se na dnu ekrana prikaže samo mala traka. Svakako zanimljiva opcija da se što više iskoristi ekran, ali je potrebno malo navikavanja.

Standardno za S seriju tu je i rubni zaslon sa svojom ladicom za aplikacije i raznim drugim opcijama poput kompasa, ravnala, bljeskalice, libele i sličnih) kojima se pristupa povlačenjem „ručice“ na boku ekrana. Pored nekoliko standardnih bočnih panela, moguće je skinuti i dodate iz Galaxy Storea. Tu je i malo unaprijeđeno rubno osvjetljenje koje je moguće prilagoditi tako da vam rub zaslona svijetli kada vam dođe poruke ili imate poziv.

Od ostalih značajki, trebamo istaknuti „Tamni način“ koji cijelo sučelje prebacuje u crnu boju, a što je dobro za bateriju na ovom uređaju, te „Digitalnu dobrobit“ gdje možete vidjeti koliko ste vremena koristili koju aplikaciju, koliko ste puta otključali mobitel i slično.

Pored već spomenutog čitača otiska prsta ispod ekrana, S20+ ima mogućnost i otključavanja ekrana prepoznavanjem lica. Podešavanje traje dosta kratko, a prepoznavanje lica radi dosta brzo u dobrim uvjetima osvjetljenja. U slabijim uvjetima se dosta muči a i nesigurniji je način od otiska prsta.

 

Zaključak

Samsung Galaxy S20+ predstavlja zlatnu sredinu u ponudi ovogodišnje S serije. Tek neznatno manji ekran (0,2 inča) od većeg brata uz isto rezoluciji donosi i nešto kompaktnije kućište, procesor je potpuno isti, a razliku između 8 GB i 12 GB RAM-a teško da će itko primijetiti. Najočiglednija razlika je u kamerama, tj pikselima i hibridnom zoom-u. No pitanje je da li te sitne razlike vrijede nekoliko tisuća kuna više, tim više jer će te i sa S20+ dobiti premium mobitel sa vrhunskim kamerama i performansama. Premda Samsung polaže nade u veći S20 Ultra, skloni smo mišljenju da će se više korisnika opredijeliti upravo za S20+ , upravo zbog velike razlike u cijeni između ova dva uređaja.

1 | 2
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Apple iPhone SE

string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1