TESTOVI

Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Operacijski sustav 

Softver je gdje Samsungov Note zaista sjaji. Izlaskom dobiva Samsungov OneUI 2.5 Android skin, koji ispod haube ima Android 10.  

Nije se puno toga promijenilo od OneUI 2 verzije, no dodane su nove mogućnosti za lakše dijeljenje sa Samsung mobitelima u blizini, kao i naravno poboljšanja za korištenje nove S olovke. 

Samsung je puno pažnje posvetio svojem dizajnu, te se s razlogom smatra najpoliranijim. Vrlo je jednostavan za korištenje, a njegova intuitivnost neće vas dugo držati izgubljenima. 

Dizajniran je kako bi maksimalno moguće olakšao korištenje mobitela jednom rukom, što se najbolje vidi po menijima. Kada otvorite primjerice postavke primijetiti ćete kako je cijela gornja strana zaslona prazna sa nazivom “Postavke”. 

To je napravljeno kako niti prve opcije nikad ne bi bile predaleko od vašeg palca. Njega najčešće držite na donjoj polovici zaslona. 

I ostatak sustava tako je dizajniran. Samsung se pobrinuo da ako zalutate u menijima na dnu ponudi opcije koje možda tražite. Možemo reći da pogode u 90% slučajeva s obzirom koliko postavki današnji Androidi imaju. 

 

Samsung ekosustav

Bitno je naglasiti kako će vas Samsung vući u svoj ekosustav. Za svaku Googleovu aplikaciju ima svoju spremnu alternativu, uključujući i trgovinu aplikacija. 

Za korisnike Note20 mobitel, možda je najzanimljivija Samsungova Notes aplikacija. Ako niste znali, Note mobiteli dolaze sa olovkom za pisanje po ekranu.  

Sada se nalazi sa lijeve strane na dnu mobitela, te čim ju izvučete, možete pisati po ekranu i ako je zaključan za brze bilješke. Sustav vaš tekst prepoznaje te pretvara u pravi… tekst sa iznenađujućom točnošću.  

Srećom, podržan je i naš jezik. No, olovka nudi i veliki broj drugih mogućnosti, potpomognuta aplikacijama.  

S Olovka
S Olovka

Od uzimanja screenshota, dodavanja komentara i urešivanja, pa sve do upravljanja mobitelom zračnim naredbama. 

 Mobitel prepoznaje nekoliko gesta i pritiske gumba na olovci, a neki Samsungovi programi već znaju što činiti, dok za razne aplikacije možete sami postaviti koji pokret izvršava koju radnju.  

Za upotpunjanvanje efekta, dok pišete po mobitelu, on proizvodi ugodan zvuk povlačenja olovke po papiru što je malen, ali zamjetan bonus. 

Ovi dodaci pomoći će korisnicima sa manjim rukama jer ipak pričamo o ogromnom mobitelu. Osobno smatramo da se svatko na njega može naviknuti te će biti više nego zadovoljan većim radnim prostorom. 

 

Note20 Ultra Performanse 

Performanse su bolna točka kada pričamo o flagship Samsung mobitelima, a Note20 serija najveći je po nama promašaj. Naime, u svojoj mudrosti, Samsung u svoje flagship mobitele stavlja Qualcommove Snapdragon procesore, kao i vlastite Exynos procesore. 

Visoka responzivnost akcija
Visoka responzivnost akcija

Američko i kinesko tržište dobivaju Snapdragon, dok Europa, Bliski istok i Afrika dobivaju Exynos čipove. S20 serija tako je dobila Snapdragon 865, dok smo mi dobili Exynos 990 čipsete 

Snapdragon je ispao jasan pobjednik, te na raznim testovima se pokazalo kako na Snapdragon verziji i baterija traje dobrih sat vremena dulje. 

Tako je došlo vrijeme za Note20, te SAD i Kina dobivaju poboljšani Snapdragon 865+ sa boljom grafičkom komponentom, mrežom, kao i ubrzanom AI obradom podataka koji su sve plusevi vidljivi na testovima.  

Mi smo na žalost ostali na istom Exynos 990 čipsetu što dodatno povečava razliku u performansama između različitih tržišta. Naravno, cijena je svugdje ista. 

Odavde, sve ovisi o tome kakav ste korisnik. Na našem testiranju pokazalo se da 120 Hz osvježavanje brzo ugrije mobitel do zamjetno tople temperature.  

 

Primjetno zagrijavanje

Jednako je i sa gledanjeYoutube videa. Zapravo, bilo kakvo dulje korištenje (20 minuta naviše) će ugrijati mobitel. On se u rukama neće početi pregrijavati te smatramo da mu je to jednostavno radna temperatura.  

Dok nam nije zanimljiva ljeti, po zimi bi mogla biti dobrodošla. Sustav za vrijeme korištenja u bilo kojem načinu rada nije niti jednom zakašljao, već su svi pokreti vrlo brzi i glatki. 

 Najviše smo zahvalni na munjevito brzoj memoriji, kako radnoj, koje usput ima i 12 GB, tako i pohrani koja koristi najmoderniju UFS 3.0 tehnologiju, a naše tržište dobiva 256 GB verziju.  

Olovka je značajno i primjetno ubrzana sa, prema Samsungovim tvrdnjama, samo 9 ms kašnjenjem za doživljaj pravog pisanja na papir. 

Igranje igara također nudi vrhunsko iskustvo, ponajprije zahvaljujući ekranu, dok hardver osigurava najvišu kvalitetu igre bez kočenja. 

Svakako trebamo spomenuti i 5G. Točne specifikacije zaključane su ovisno o tržištu, no sumnjamo da naša regija dobiva mmWave verziju, pa stoga nema niti potrebe brinuti o kojekakvim 5G urotama. 

Također, to znači da kada 5G jednom dođe, ne treba očekivati ekstremno povećanje brzina. Iznimno tome da će biti manje korisnika 5G mreže.  

Pošto 5G još nije omogućen kod nas, najbolje ga je isključiti u postavkama kako bi se smanjio napor baterije jer se ipak radi o dodatnom čipu koji mora biti upaljen. 

 

Baterija i punjenje

Baterija je smanjena na 4.500 mAh prisječnog kapaciteta (garantirani minimum je 4.370 mAh). Trajanje baterije ovisi naravno o tome kako mobitel koristite, no sve se svodi na jednodnevnu uporabu za prosječnog korisnika. 

 Osobno savjetujemo da bateriju čuvate i ne punite iznad 85% kapaciteta, u čemu vam mogu pomoći i razne aplikacije (ne mogu zaustaviti punjenje, ali vas obavijeste da mobitel treba maknuti sa punjača) Naravno, ne dopustiti da kapacitet padne ispod 20% u idealnim okolnostima.  

Kada bi se na to naviknuli, baterija bi i nakon trogodišnjeg ciklusa radila gotovo jednako kao i prvog dana, sa oko 90% kapaciteta.  

Potpunim punjenjem i pražnjenjem baterije ćete, kao i kod svih drugih uređaja, brzo vidjeti da ukupna snaga baterije opada. 

Tu ponovno imamo minus, a to je vraćanje na “sporije brzo punjenje”. Naime S20 Ultra ima mogućnost punjena sa 45 W punjačima, dok Note20 ima svega 25 W snagu punjenja. To ga čini jednim od najsporijih u flagship kategoriji među konkurencijom.  

Ne zaboravimo na Wireless punjenje. Dok Huawei bežično puni snagom do 40 W, ovaj primjerak ostao je na svega 15 W punjenja.  

Zanimljivo je da ako gledate primjerice Youtube i istovremeno punite mobitel, on se ugrije do te razine da se punjenje uspori toliko da je praktički jednako sa trošenjem energije gledanjem videa. 

 Punjenje se usporava do razine puzanja. Drugim riječima, ovo nije mobitel na kojem istovremeno možete igrati te ga puniti, problem koji je riješio još OnePlus 5 2017. godine. 

 

Zaključak 

Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G gledamo kao zbroj velikog broja dijelova. U malim detaljima ima svojih mana i kada gledamo S seriju od Samsunga, i kada gledamo konkurenciju.  

No, jednom kada zbrojite sve što nudi, od hardvera do softvera, jednostavno mu nema ravna. Osobno ga na apsolutan vrh podiže vrhunski zaslon koji će zasigurno očarati svakog korisnika koji će ga imati priliku vidjeti.  

Osobno savjetujemo Mistično Brončanu boju jer je uistinu jedinstvena u ponudi, sa brušenim staklom koje ne prima packe.  

Onda nam ostaje i sama cijena uređaja koja sada iznosi slatkih 10.000 kuna. Naravno, nitko neće reći da mobitel “vrijedi” toliki novac. Sa druge strane, smatra se vrhuncem mogućnosti u mobilnoj tehnologiji od Samsunga, te je cilj kompanije da daje premium iskustvo.  

Tu je i marža koja strmoglavo raste sa high-end ponudom pa možete biti sigurni da dobar dio te cijene ide Samsungu za razvoj još boljih uređaja.  

Hoće li se prihvatiti tolika cijena, samo tržište može pokazati. 

1 | 2 | 3 | 4
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Nova ultra ljestvica

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G

string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1