TESTOVI

Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Kamere 

Kamere su naravno značajan dio svakog današnjeg mobitela, pogotovo kada pričamo o high-end ponudi. Značajan su dio mobitela i po svom dizajnu jer želja za većim i boljim senzorima jednostavno više ne stane u kućište.  

Novi mobiteli tako imaju značajne izbočine straga, trend koji vjerojatno neće brzo otići. Kada pričamo o Note20 Ultra modelu, odokativno možemo reći da izbočina kamere dodaje debljinu mobitelu za još barem trećinu. 

Sustav kamera
Sustav kamera

Kada ga polegnete na stol naravno pretvara se u klackalicu ako ga pritisnete. Sa druge strane, kada usporedite novi Note20 sa prošlogodišnjim modelom, starija implementacija kamera jednostavno izgleda neadekvatno. 

To je svakako i činjenica. Ako samo pogledate u specifikacije koliko su senzori kamera narasli u jednoj generacije, biti će vam jasno zašto im treba toliko mjesta. Što je senzor veći, to moraju naravno biti veće i leće ispred njega. 

Glavna kamera prirodan bokeh
Glavna kamera prirodan bokeh

Note20 Ultra sa stražnje strane tako ima vrlo uredno složene tri kamere. Pored njih je LEDica za osvjetljenje, te ispod nje imamo i senzore, ponajprije laserski senzor koji pomaže autofokusiranju.  

 

Glavna kamera 

Glavna kamera već nam je dobro poznata. Riječ je o 108 megapikselnom senzoru koji se pojavio u S20 Ultra mobitelu, kao i u Xiaomijevoj ponudi.  

Senzor je Samsungov ISOCELL Bright HMX sa nevjerojatnih 108 megapiksela, koji je tako skočio sa nedavnih 64 MP standarda na 108 u samo jednoj godini. Zadržao je veličinu pojedinog piksela na 0,8 μm što znači da je senzor fizički velik s obzirom na ostale dimenzije hardvera u mobitelu.   

Glavna kamera večer
Glavna kamera večer

Naravno, dobro je poznato da veličina senzora direktno utječe na performanse u zahtjevnijim svjetlosnim uvjetima. Ovako maleni pikseli jako bi se mučili u zatvorenom prostoru da prikažu jasnu sliku bez šuma.  

Samsung je za ovaj ogroman senzor razvio i novu Nanocell tehnologiju koja se nadovezuje na prijašnje TetraCell tehnologije. 

 Zadatak Nanocell tehnologije je prepoznati lošije svjetlosne uvjete te automatski promijeniti rad senzora tako da se sitni senzori povežu u 3 x 3 skupine te imitiraju manji broj puno većih piksela.  

Kao rezultat dobivate 12 megapikselnu sliku kojoj je žrtvovana detaljnost od 108 megapiksela kako bi se dobila daleko veća osjetljivost na svijetlo jer su pojedini pikseli sa 0,8 μm narasli na 2,4 μm i tako dobili odlične performanse i u sumraku. 

Glavna kamera večer
Glavna kamera večer

Ovdje u igru dolazi i dodatni laserski autofokus koji je dodan na stražnju stranu pored kamera. 

Naime, na S20 Ultra mobitelu, bez laserskog autofokusa, ova velika kamera imala je značajnih problema sa autofokusiranjem, te je često “tražila metu” rezultirajući sporim autofokusom. 

Sada je taj problem u potpunosti riješen jer uz pomoć lasera, autofokus je brz i točan te ga se ne treba čekati ni u lošim svjetlosnim uvjetima.  

Dok fotografije pričaju same za sebe, bitno je naglasiti da se možete lagano prebaciti u 108 megapikselni način slikanja. Ovaj mod je idealan primjerice za slikanje krajolika ili ako želite uhvatiti sve detalje. 

 

Napredno slikanje i snimanje

Bitno je samo da ima danjeg svijetla kako bi slika bila što manje zrnata. Ove slike naravno nisu idealne za obično dijeljenje i čuvanje. Po nama, nude korisnicima priliku da kasnije izrežu najzanimljiviji dio slike, a da ona i dalje bude zadovoljavajuće detaljna. 

Glavna kamera noć
Glavna kamera noć

Noćni način slikanja sa dugom ekspozicijom brzo do izražaja donosi detalje u gotovo potpunom mraku, kako bi večernji izlasci ostali zapamćeni.  

Samo imajte na umu da je potrebno biti miran nekoliko sekundi. 

Osim ovih, mobitel je pun i drugih načina slikanja, od dodatnog AR crtanja do ubacivanja AR predmeta u scenu. 

Snimanje je također unaprijeđeno. Imate opciju naravno 4K snimanja pri 60 fps-a, FullHD show-motion do 240 fps-a, te 720p 960 fps slow-motion trenutke.  

Glavna kamera noć
Glavna kamera noć

Sa druge strane, Note20 Ultra snima i u 8K rezoluciji. Kako se koriste zasebni pikseli, ovaj mod za najbolje rezultate traži vanjko svijetlo, no zato otvara nove mogućnosti.  

Naime, osim snimanja, Samsung nudi i softverske alate za obradu ovih videa koji otvaraju njegov ukupni potencijal. Tako možete u8K videu 2x zumirati scene, te ga cijelog eksportati u 4K bez gubitka detalja. 

 Isto tako, 4x zoom moguć je bez gubitka detalja ako završni video smanjite na FullHD za dijeljenje društvenim mrežama. 

Glavna kamera noć
Glavna kamera noć

Tu je i Pro način snimanja. Omogućuje povezivanje eksternih mikrofona USB-om ili Bluetoothom kako biste mogli dobiti još čišći audio. 

 

Ultraširoka kamera 

Prema specifikacijama, senzor od 12 megapiksela koji je prošle godine služio kao glavna kamera, sada se nalazi u ultraširokoj kameri Note20 Ultra modela.  

Ultraširoke kamere kod Samsunga povijesno kasne za konkurencijom kada se gleda detaljnost slike, no ovoga puta vrlo je dobro riješeno “savijanje” koje se može vidjeti kod ovakvih leća.  

Ultraširoka večer
Ultraširoka večer

Ovo ispravljanje pojačano je softverski te smatramo da ga je najbolje ostaviti uključenog, premda gubite malo na širini scene. 

 Dok god ima pristojnog izvora rasvjete, slike će biti odlične, naravno uz malo mirnije subjekte. 

Ova kamera ima vidokrug od 120°, te sa svojih 12 megapiksela može snimati 4K videe, no samo u 30 fps-a. Ako odaberete u postavkama snimanje od 60-fpsa, omogućena je samo glavna kamera. 

 Ovaj tip kamere idealan je za slikanje ekipe, ali i fotkanje u skučenim prostorima, te kada želite u fotki dati širu perspektivu na neku lokaciju koju slikate.  

Jedan minus je nedostatak autofokusa, već je fokus fiksiran te kamera nije idealna za predmete u blizini.  

 

Periskopska 5x zoom kamera 

Periskopske kamere po nama revolucionariziraju mogućnosti mobilne fotografije. Nije toliko stvar u slikanju udaljenih predmeta, već u perspektivi koju vam ova kamera nudi.  

Zoom kamera dan
Zoom kamera dan

Tako možete primjerice slikati portret, a da pozadina ima lijep prirodan bokeh efekt bez softverskog muljanja.

Dok standardna kamera može snimiti samo široki kut sa puno neželjenog prostora...
Dok standardna kamera može snimiti samo široki kut sa puno neželjenog prostora…

Pošto je zumiranje optičko dobiva se i kompresija pozadine, pa građevine iza subjekta izgledaju veće i zanimljivije.  

...5x periskopski zoom daje vam poglede kakve jednostavno ne možete dobiti croppanjem
…5x periskopski zoom daje vam poglede kakve jednostavno ne možete dobiti croppanjem

Tako se povećavaju i opcije kadriranja koje su do sada bile dostupne samo pravim fotoaparatima. 

U usporedbi sa S20 Ultra modelom, periskopska kamera na ovom modelu ukupno je nešto slabija. Senzor je manji, ukupna veličina piksela je manja što dovodi do slabijih performansi kada niste na sunčevom svijetlu.  

Zoom kamera dan
Zoom kamera dan

S20 ultra imao je 4x zoom dok Note20 Ultra ima 5x zoom, no uvjeti moraju biti dosta bolji za uspješnu sliku. Leća ove kamere optički je stabilizirana, te ima brzi autofokus u obliku PDAF-a.  

Ova kamera također može snimati u 4K rezoluciji, no samo pri 30 fps-a, te ako stavite 60 u postavkama, jednostavno je neće biti za odabir. 

U testu sa konkurencijom, periskopska kamera ipak se ne može mjeriti sa novim P40 modelom, ni u kvaliteti fotografije, ni u stabilizaciji za vrijeme hvatanja slike.  

Zoom kamera večer
Zoom kamera večer

No, jedna stvar koju imaju zajedničku i koju smatramo minusom je prebacivanje sa pravog optičkog zumiranja na onaj digitalni bez ikakve kontrole od strane korisnika.  

Naime, ako miobitel smatra da nema adekvatnog osvjetljenja, jednostavno će se prebaciti na glavnu kameru i croppati sliku da bude “otprilike” kao ona sa zoom leće.  

Zoom kamera večer
Zoom kamera večer

Naravno, perspektive su različite, a kvaliteta slike kod zumirane glavne kamere daleko je niža. Oni kojima se da zezati mogu zeznuti softver tako da se prvo fokusiraju na neki svjetliji dio scene i zatim brzo prebace na željeni kadar i tako iskoriste bolju 5x kameru za slikanje.  

Bilo bi lijepo da sami možete birati, no to još nije opcija. 

 

Selfie kamera 

Selfie kamera također dobiva nešto slabiji senzor od S20 Ultra modela. Ima 10 megapiksela te nudi i solidan autofokus. S pozitivne strane, površina koja je urezana kroz AMOLED zaslon manja je nego ikada što nam se svakako dopada.  

Selfie kamera
Selfie kamera

Selfie kamera kao i mnoge u Samsungovoj flagship ponudi ima dva načina rada, kada detektira jednu osobu croppan je pogled, dok detektiranje više ljudi otvara širi pogled kamere. 

 Kamera ima solidnu oštrinu, te ako ste mirni, uz pomoć zaslona, i po noći možete dobiti odlične selfije sa ekipom. To što podržava 4K 60 fps snimanje svakako je dodatan plus. 

1 | 2 | 3 | 4
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Nova ultra ljestvica

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G

string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1