TESTOVI

Warp brzina

OnePlus 8T

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Kamere

Već smo spomenuli da je 8T dobio novi modul kamera, a kao najveći razlog tome je dodatni modul. Glavna kamera je 48 megapiskelna širokokutna sa f/1,7 i optičkom stabilizacijom slike, druga kamera je kao i na pretnodniku 16 megapikselna ultraširokokutna kamera sa f/2,2, ali joj je kut povećan na 123°, treća kamera je sada 5 megapikselna macro kamera sa f/2,4, a tu je i 2 megapikselni senzor dubine sa f/2,4 kojeg prethodnik nije imao. Novost je također da su na uređaju sada 2 odvojene LED bljeskalice na stražnjoj strani. Tijekom testa uvijek nam se palila samo donja LED bljeskalica, bilo da ste upalili „lampu“ da si osvijetlite put, bilo da koristite bljeskalicu prilikom fotografiranja ili snimanja videa. Stoga ne vidimo neku potrebu za drugom LED-icom, osim možda zbog dizajna. Iako je glavna kamera 48 megapikselna, kada uključite hoćete fotografirati rezolucija je početno postavljena na 12 megapiksela.

Sučelje kamere je jednostavno i pregledno je a jednim dodirom možete odabrati više postavki. Tako na lijevoj strani možete uključiti brojač, odabrati način rada bljeskalice, uključiti macro kameru ili odabrati omjer stranica (4:3, 1:1 ili preko cijelog zaslona).

Na desnoj strani (u području fotografije) se nalazi izbornik za ultraširokokutnu kameru, glavnu kameru ili za 2x zoom, a ako još jednom stisnete na odabrani zoom ili kameru, uključiti će se klizač za zoom koji može ići do 10x. Iznad ovog izbornika se nalazi ikona za različite efekte prilikom fotografiranja. Kod zooma moramo napomenuti da se radi o digitalnom zoomu, tj „izrezivanju“ srednjeg dijela fotografije, a sve preko 2x ne bi preporučili jer je vidljiv šum a kvaliteta fotografije pada.

Od načina snimanja i fotografiranja možete birati: Time-laps snimke koje je moguće snimati sa glavnom i ultraširokom kamerom, Panorama, Usporena snimka koju je moguće snimati u rezoluciji 1080p sa 240fps ili 720p sa 480 fps, Video zapis koji je također moguće snimati sa glavnom u ultraširokom kamerom, Fotografija, Portret koji je isto tako moguće snimati bilo sa glavnom bilo sa ultraširokom kamerom, Noćna scena (isto tako moguće sa obje kamere) i Pro način rada.

Sve ovo nabrojano vrijedi kada je rezolucija postavljena na 12MP, a u malom izborniku na vrhu sučelja kamera možete odabrati rezoluciju od 48 MP, no tada ne možete prebaciti na ultraširoku kameru ili macro kameru, nego se ona koristi samo za „običnu“ fotografiju, a ne za Noćni način ili Pro način.

U dodatnim postavkama možete prilagoditi ili uključiti UltraShot HDR, prepoznavanje lica, praćenje fokusa u video zapisima, histogram u Pro načinu, mrežu, a i raspored gore navedenih načina rada je također moguće prilagoditi odnosno posložiti redoslijed kako vam odgovara.

Već smo rekli da glavna kamera ima optičku stabilizaciju što uvelike poboljšava kvalitetu fotografija, pogotovo u uvjetima lošeg osvjetljenja. Fotografije snimljene u dnevnim uvjetima sa glavnom kamerom su jako dobre, sa jako dobrim rasponom boja i dobrim kontrastima, bez šuma i sa dosta detalja, premda bi oštrina mogla biti malo bolja. Pošto smo imali uključen UltraShot HDR, u pojedinim uvjetima je trebao koji trenutak da mobitel snimit fotografiju upravo zbog tog spajanja više fotografija. Fotografije snimljene u najvećoj rezoluciji su također dobre, no i njima nedostaje malo oštrine u dnevnim uvjetima.

2x zoom
2x zoom

Fotografije snimljene sa ultraširokokutnom kamerom su dosta kvalitetne te imaju dobar raspon boja i dobre kontraste, sa dobrom količinom detalja no oštrina im je ipak nešto niža a same boje djeluju malo svjetlije.

Pošto mobitel posjeduje dubinski senzor, portrete je moguće snimati sa glavnom i ultraširokokutnom kamerom. U oba slučaja portreti ispadaju jako dobri, sa dobrim kontrastima i vjernim prikazom boja.

Treća kamera koja dolazi na ovom uređaju je macro kamera sa fiksnim fokusom na 3cm od objektiva. Macro kamera se na testu pokazalo pomalo nedorečenom. Kako bi snimili dobru macro fotografiju ponekad nam je bilo potrebno nekoliko pokušaja, a kada uspijete snimiti dobru fotografiju na njoj će biti dosta detalja, sa pomalo ispranim bojama. Ponekad smo uspjeli brže i kvalitetnije snimiti objekt izbliza sa običnom nego sa macro kamerom.

Fotografije snimljene u noćnim uvjetima sa glavnom kamerom su jako dobre, a samo snimanje fotografije traje koji trenutak zbog UltraShot HDR-a. Oštrina fotografija je zadovoljavajuća, a kontrasti i raspon boja su vrlo dobri. Ako snimate fotografije u „automatskom“ režimu, moguće je da će sami mobitel prebaciti na „Noćni način“ u kojem noćne fotografije izgledaju još malo bolje.

Noćne fotografije sa ultraširokom kamerom su pristojne, ali ipak zaostaju za glavnom kamerom. Kao i kod dnevnih fotografija, i ovdje je nešto manje detalja i slabijom oštrinom dok je uzvrat boja ipak nešto slabiji. Također, kod korištenja ove kamere nije moguće uključiti LED bljeskalicu.

Fotografiranje sa macro kamerom u uvjetima lošeg osvjetljenja nema previše smisla jer su fotografije pune šuma i dosta tamne.

Ukoliko imate volje i želje, tu je i PRO način u kojem možete mijenjati ISO vrijednost (od 100 do 3200), balans bijele boje, brzinu okidača, fokus i ekspoziciju, pa možete dobiti još bolje fotografije.

OnePlus 8T ima mogućnost snimanja video zapisa u 1080p i 4K rezoluciji sa obje kamere. Glavna kamera ima mogućnost snimanja sa 30fps ili 60fps, dok šrikokokutna ima mogućnost snimanja samo 30fps videa.

Snimljeni video sa glavnom kamerom je dosta dobar, sa dobrim detaljima i dobrim bojama, kao i kontrastima. Video sa ultraširokom kamerom nije na razini glavne kamere, tj kontrasti su nešto slabiji a boje nisu toliko uvjerljive.

Novost na ovom uređaju je i snimanje video portreta koji se snimaju pomoću glavne kamere u 1080p rezoluciji. Ovaj način video snimanja koristi digitalno zamućivanje pozadine iza  subjekta snimanja, a snimke su dosta dobre ako ima dosta svjetala tijekom snimanja.

Sprijeda se nalazi širokokutna kamera sa f/2,4 i mogućnošću snimanja autoportreta. Ova kamera daje dosta dobre fotografije u dnevnim uvjetima sa dobrim rasponom boja, no prilikom noćnih fotografija primjetniji je šum.

Kamere na ovom uređaju su dosta dobre po dnevnim uvjetima, a glavna i u uvjetima lošeg osvjetljenja dok ultraširokutnoj nedostaje optička stabilizacija. Iako je flagship killer, moramo reći da smo očekivali možda malo više od kamera, prvenstveno od ultraširkokutne, a voljeli bi smo da je OnePlus ugradio telefoto kameru umjesto digitalnog zuma. Odlučiti se za macro kameru je po nama više marketinški trik, jer sa glavnom kamerom možete dobiti dobre macro fotografije.

 

Operativni sustav i sučelje

OnePlus 8T dolazi sa najnovijim Android 11 operativnim sučeljem te novom verzijom Oxygen OS korisničko sučelja. Tako je na ovom uređaju instaliran Oxygen OS 11.

OnePlusov Oxygen OS je bio korisničko sučelje koje je bilo najbliže čistom Android iskustvu sa tek ponekom izmjenom. U novoj verziji, odlučili su neke stvari malo izmijeniti, no bez obzira na izmjene i dalje se radi o jako čistom sučelju koje radi bez zastajkivanja, tj ne opterećuje sami procesor da bi se uočilo ikakvo zastajkivanje ili trzanje u radu.

Jedna od najvećih promjena koju odmah uočite je već spomenuti Always-on ekrana koji ima mnoštvo mogućnosti podešavanja, od raznih izgleda satova do postavki kada želite da se isti uključuje.

Kada stisnete tipku za paljenje, prikazuje vam se klasični zaslon zaključavanja na kojem se prikazuje sat i datum te obavijesti, dok se na dnu nalaze prečaci za Google Assistant i pokretanje kamere. No kameru možete pokrenuti jednostavno i dvostrukim pritiskom na tipku za paljenje/gašenje mobitela. Oni koji prate OnePlus primijetit će da je font slova i brojeva malo drugačiji nego na prijašnjim modelima.

Kako bi otključali mobitel, možete koristit otisak prsta ili prepoznavanje lica. 8T isto kao i prethodnik koristi optički čitač otiska prsta postavljen ispod ekrana.

Ukoliko koriste Always-on ekran, te stisnete lagano ekran na bilo kojem dijelu, prikazati će vam pozicija gdje trebate staviti prste kako bi otključali mobitel. Na zaslonu zaključavanja također je prikazana pozicija za postavljanje prsta. Podešavanje, tj postavka otiska prsta kojeg želite koristi traje relativno kratko. Kod pojedinih konkurenata bi smo trebali napraviti 2 „snimke“ istog prsta kako bi čitač ispod ekrana bez problema prepoznao otisak prsta. OnePlus je napravio bolji posao te smo samo jednom trebali „snimiti“ otisak, a čitač otiska prsta nam je prepoznao prst svaki put tijekom testa. Samo prepoznavanje prsta je jako brzo, možda u rangu sa stražnje postavljenim čitačima otiska prsta. Uz to, kada vam uređaj prepozna prst, pojavi se i animaciju (koju također možete prilagoditi ili isključiti) i lagana vibracija prilikom otključavanja uređaja.

Drugi način otključavanja je pomoću prepoznavanja lica, pomoću prednje kamere. Postavljanje traje svega nekoliko trenutaka, a u postavkama možete odabrati da se mobitel otključa čim prepozna lice, tj da ne morate dodatno prelaziti po zaslonu zaključavanja prosto da dođete na početni ekran, a također je moguće uključiti opciju da zaslon služi kao svjetlo u slabijim uvjetima osvjetljenja.

Kako bi otključali mobitel putem prepoznavanja lica potrebno je prvo stisnuti tipku za paljenje/gašenje kako bi se pokrenula prednja kamera i prepoznala lice. Otključavanje putem prepoznavanja lica radi stvarno brzo a nije potrebno niti gledati radno u ekrana kako bi se mobitel otključao. S obzirom da se u današnje vrijeme nose razne maske, tijekom testa smo probali otključati mobitel i sa ranim maskama na licu. Bilo da se radilo o jednokratnim maskama ili platnenim maskama sa uzorkom, mobitel bi nas prepoznao i otključao mobitel.

U jako slabim uvjetima osvjetljenja se kamera malo muči prepoznati lice pa je tada bolje koristiti čitač otiska prsta.

Bilo koji od načina otključavanja mobitela radi jako dobro, precizno i brzo, no ukoliko želite veću sigurnost, preporuka je koristiti otisak prsta a ne prepoznavanje lica.

Kada otključate mobitel dočekati će vas poznati početni zasloni na koje je moguće dodavati razne widgete ili aplikacije, mijenjati pozadine. Povlačenjem prsta od dna ekrana prema gore otvara se ladica sa svima aplikacijama, dok se povlačenjem prstom od vrha ekrana prema dolje otvara OnePlus Shelf.

Shelf je već poznat sa prijašnjih OnePlus modela te nudi vremensku prognozu, podsjetnike, traku sa brzim pristupom pojedinim alatima ili opcijama koju možete prilagoditi, brojač koraka, nedavno korištene aplikacije, a tu je i „nadzorna ploča“ koja prikazuje koliko ste MB mobilnih podataka iskoristili, koliko vam je ostalo memorije i baterije. Također tu je i „Lokacija parkiranja“ u kojoj možete na karti dodati lokaciju gdje se parkirali automobili i dodati fotografiju. Korisna opcija kada odete u drugi grad i lutate a ne da vam se pamtiti gdje ste parkirani. U opcijama Shelfa možete dodati i drugi aplikacije.

Ako vam je uključeno da povlačenjem prema doje pokrećete Shelf aplikaciju, brze postavke i obavijesti je moguće pozvati tako da povučete prstom prema dolje statusnu traku. Ovaj način dolaska do obavijesti je malo „naporan“, pogotovo ako ne koristite Self aplikaciju, jer morate žonglirati sa mobitelom da bi prstom došli do statusne trake, no na sreću to se lako popravi u postavkama. Blage promjene u odnosu na Oxygen OS 10 su vidljive i kod brzih postavki. Osim nešto drugačijeg izgleda ikona brzih postavki, kada se iste „prošire“ dodatnim povlačenjem prstom prema dolje, vidljiv je veći sat na vrhu, a brz postavke su postavljene u samo dva reda.

U postavkama početnih zaslona, dok kojih je najlakše doći tako da na početnom zaslonu povučete dva prsta jedan prema drugom možete dodatno prilagoditi ekrane. Tako je moguće uključiti/isključiti automatsko dodavanje ikona novih aplikacija, uključiti/isključiti Google Discover ekrana, odabrati da li želite prikaz svih aplikacija na početnom ekran ili želite klasičnu „ladicu“ sa aplikacijama, odabrati paket ikona, te podesiti veličinu mreže na početnim ekranima, veličinu ikona ili pak sakriti naziv aplikacija. A tu je i mogućnost gašenja Shelf aplikacije, odnosno da se povlačenjem prsta prema dolje prikazuju obavijesti i brze postavke.

Jedna od zanimljivijih opcija koju je moguće uključiti, a koja je pomalo specifična za OnePlus uređaje, je „dupli pritiska za zaključavanje“. Ova opcija nam se sviđa jer nema potrebe za dizanjem mobitela sa stola kada isti želite zaključati. Dovoljno je na nekom od početnih ekrana, na praznom prostoru brzo dva puta stisnuti po ekranu i uređaj se zaključava.

Pošto 8T ne nudi mogućnost „rada sa jednom rukom“, odnosno da se prikaz smanji na jedan dio ekrana kako bi se moglo lakše doći do svih dijelova ekrana, odlučili su se postavke i OnePlus aplikacije budu prilagođene, tj da ih je lakše koristiti sa jednom rukom. To je najuočljivije kada uđete u postavke uređaja, gdje je gornji dio ekrana više-manje prazan samo sa velikim nazivom „Postavke“, a što nas uvelike podsjeća na Samsungovo One UI korisničko sučelje. No kada uđete u neki od pod izbornika, više nema tog praznog prostora. Ista stvar je vidljiva i kod OnePlus aplikacija poput Galerije, Bilješki i sata.

U postavkama uređaja je također moguće birati između navigacijske trake i gesti za upravljanje. Također, ako odaberete navigacijsku traku možete birati raspored tipki, tj moguće je zamijeniti poziciju tipke natrag i nedavno, ovisno o vašim željama.

Jedna promjena koja je vidljiva, a odnosi se više na novi Android 10 je dugi pritisak na tipku za gašenje mobitela. Kada ju dugo stisnete otvara se novi izbornik koji na vrhu nudi tri prečaca. Prvi prečac je „Hitne službe“ u kojem je moguće dodati kontakt za hitni poziv, pozvati 112, podijeliti vašu trenutnu lokaciju sa odabranim kontaktom, uključiti LED bljeskalicu koja treperi SOS ili pokrenuti SOS zvuk. Drugi prečac je „Uključi“ čijim se pozivanje otvara mogućnost gašenja ili ponovnog pokretanja uređaja dok je treći prečac „Snimka zaslona“. Ispod navedenih prečaca se nalazi Google Pay opcija, što je korisno da ne morate ulaziti u ladicu sa aplikacijama i tražiti Google Pay aplikaciju.

Sa mobitelom koji ima specifikacije kakve ima OnePlus 8T sigurno želite igrati igrice, što je moguće bez ikakvih problema čak i sa najvećim detaljima. Kako bi ugođaj tijekom igranja bio što bolji, tu je „Prostor za igru“ u kojem se prikazuju sve instalirana igrice na mobitelu, a ovom „prostoru“ možete podesiti različite stvari kao što je optimizacija grafike, poboljšanje odgovora na dodir, sprečavanje pogrešnih dodira, onemogućavanje automatskog osvjetljenja tijekom igranja, odabrati način prikaza obavijesti i slično. A tu je FNATIC način koji blokira sve obavijesti, ograničava pozadinske aplikacije i zaustavlja rad druge SIM kartice. Također, tijekom igranja, povlačenjm iz gornjeg desnog ili lijevog kuta se prikazuju kratke obavijesti tj postavke pa možete vidjeti postotak baterije i temperatu vašeg mobitela tijekom igranja.

Od ostalih specifičnosti za ovaj uređaj trebamo spomenuti opciju „Skriveni prostor“ koja omogućava da sakrijete instalirane aplikacije da se ne prikazuju u glavnoj ladici sa ostalim aplikacijama. Do ovog skrivenog prostora se dolazi na dva načina. Prvi način je da uđete u ladicu sa svim aplikacijama i prstom povučete sa lijeve na desnu stranu, a drugi način je da na nekom od glavnih ekrana stisnete ekrana sa dva spojena prsta i raširite ih po ekranu. Skriveni prostor je moguće zaključati ako koristite lozinku ili otisak prsta.

Pošto uređaj ima utor za 2 SIM kartice, moramo spomenuti da je OnePlus ugradio opciju „Paralelne aplikacije“ tako da na samom mobitelu možete napraviti kopiju aplikacije koju koristite a vezana ja za telefonski broj, poput Vibera, Whatsappa, Telegrama i sličnih. Ova opcija je svakako za pohvalu jer „paralelna“ aplikacija radi jednako dobro kao i „original“, te primate normalno sve obavijesti. Ovo također eliminira potrebu da iz Play trgovine morate skidati druge aplikacije koje onda rade „kopiju“ aplikacije, pogotovo jer takve aplikacije sadržavaju i razne reklame, tako da ovo smatramo sigurnijom opcijom.

Kako što smo već spomenuli, Oxygen OS nije „teško“ sučelje koje jako izmjenjuje sami Android ili donosi veliku količinu aplikacija instaliranih od strane proizvođača. Tako pored Galerije, već spomenutih Bilješki, Prostora za igre, možemo naći instaliranu aplikaciju Community za pristup OnePlus korisničkoj zajednici, Netflix, kalkulator, OnePlus Switch za prebacivanje podataka sa starog na novi mobitel, upravitelj datoteka te vremensku prognozu.

Ostale aplikacije koje dolaze instalirane na uređaju su Google aplikacije koje su nam poznate i sa drugih mobitela koji imaju čisti Android.

Ranije smo spomenuli da uređaj dolazi sa dva zvučnika. Jedna zvučnik je smještan u otvoru pored slušalice, dok je drugi zvučnik smješten na dnu ekrana, tako da oba rade u stereo načinu.

Svakako moramo pohvaliti stereo zvučnike koji emitiraju dosta glasan i jasan zvuk, bez ikakvih distorzija čak i kada pojačate glazbu na najjaču razinu. A zvučnici na ovom mobitelu su jedni od glasnijih. Igranje igrica ili gledanje filmova ili video spotova je zbog kvalitete zvuka pravo zadovoljstvo.

Kao malu zamjerku bi naveli položaj drugog zvučnika koji se nalazi na dnu uređaja. Prilikom igranja igrica ili gledanja filmova, ovisno o tome kako držite mobitel u ruci, zvuk ovog zvučnika možete brzo prigušiti. I dalje nam se više sviđa opcija kada su oba zvučnika smještena sa prednju stranu te zvuk ide direktno prema vašem licu, kako što je to bio primjer još davne 2013.god sa HTC One modelom i nekoliko modela nakon njega. No od takvog rasporeda se odustalo, a i konkurencija ima raspored zvučnika kao i testni mobitel.

Ako ste jedna od onih osoba koja sluša muziku sa mobitela putem slušalica, za ovaj model će te si morati nabaviti bluetooth slušalice ili obične slušalice i adapter sa USB Type-C na priključak za slušalice, pošto 8T ne posjeduje 3,5mm utor za slušalice.

Zaključak

OnePlus se probio na tržište nudeći gotovo vrhunske specifikacije po vrlo pristupačnim cijenama. Kako je vrijeme prolazilo, nastavili su i dalje istim smjerom samo su lagano dizali cijene, no i dalje su ostajali cjenovno ispod vrhunske konkurencije. Ovaj put se OnePlus odlučio da će sa novi model samo ušminkati izvana, sa novim izgledom ekrana kao i novim izgledom modula kamere, dok su ostale stvari koje nisu vidljive izvana ostale gotovo nepromijenjene. Na kraju druženja sa OnePlus 8T modelom, moramo reći da je ovaj model negdje na pola puta. Da bi prevalio tih pola puta i postao pravi flagship mu nedostaju bolje kamere, ekran veće rezolucije, IP zaštita te bežično punjene. I upravo zbog tih sitnica OnePlus ovaj uređaj pozicionira kao „flagship killer“ premda se cijenom gotovo izjednačio sa konkurentskim modelima poput Huaweia P40 ili pak Samsungom S20 FE. Sa druge strane, 8T se odmaknuo pola puta od „srednje“ kategorije mobitela sa vrhunskim specifikacijama, odličnim AMOLED ekranom sa 120Hz kakvog konkurencija srednjeg ranga ne nudi, odličnim stereo zvučnicima, punjenjem warp brzinom te odličnim materijalima izrade.

Ako „nemate mira“ (never settle), a ne želite koristiti iPhone, Samsung vam je previše „mainstream“, imate nedoumice oko Huaweia i integracije Google aplikacija, a želite „odmah“ imati sve Googleove servise i Android uparen sa vrhunskim specifikacijama i odličnom izradom, OnePlus 8T predstavlja odlična izbor.

1 | 2
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Nova ultra ljestvica

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G

string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1