TESTOVI

Legenda koju svi žele

Nokia 3310 (2017)

Testirali smo i s originalom iz 2000. godine usporedili novu verziju legendarne Nokije 3310
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

U automobilskom svijetu revival pojam je vrlo čest, ali u svijetu mobitela baš i nije. Jedan je to od razloga zašto je Nokia 3310 u izdanju za 2017. godinu imala toliki uspjeh na ovogodišnjem MWC-u na kojem je najveća gužva bila upravo oko tog modela. Emocije su proradile. U svijetu je prodano oko 130 milijuna komada Nokije 3310 iz 2000. godine pa je vjerojatno velik broj posjetitelja kongresa u Barceloni nekada bio vlasnik tog legendarnog modela.

Dakle, Nokia 3310 se vratila, ali ne iz mrtvih jer taj telefon još uvijek ljudi koriste kao svakodnevni model – nedavno sam u trgovini kod prodavačice čuo onaj poznati originalni Nokia Tunes zvuk i pomislio: baš super, netko je stavio melodiju karakterističnu za Nokiju 3310. Međutim, kad sam vidio na kojem uređaju svira spomenuta melodija, totalno sam se iznenadio. Bila je to originalna Nokia 3310 u plavoj boji. Prodavačica je primijetila da sam „blenuo“ u telefon, kao tele u šarena vrata 🙂
Odmah je rekla kako obožava taj telefon jer joj baterija traje i do pet dana.

Sjetio sam se toga kad sam preuzeo na test novu Nokiju 3310 (2017) te se zapitao koliko dugo baterija na novom telefonu može izdržati (specificirana je na mjesec dana na čekanju), s obzirom da ću na njemu obavljati razgovore, slati SMS poruke i eventualno napraviti poneku fotografiju. OK, igrat ću Snake (igru Zmiju), u to nema sumnje. Idemo zajedno otkriti što sve nudi nova 3310 i koje performanse nudi, uz istovremeno korištenje i originalne 3310 koju ćemo u ovom testu vrlo često spominjati. U međuvremenu, saznajemo od trgovaca u Hrvatskoj da je interes za novom 3310 jako velik i da su u jednom danu prodali cjelokupnu prvu isporuku. I na našem Cafe.Mobil.hr forumu su nakon predstavljanja telefona u veljači 2017. mnogi forumaši izrazili interes za kupnjom telefona, kad se pojavi u prodaji. A prodaja je startala krajem lipnja 2017.

Dizajn, ergonomija, cool faktor

17 godina je veliki vremenski razmak koji razdvaja dvije Nokije 3310, staru i novu. Dužinom i širinom telefoni imaju slične proporcije, ali se na debljini osjeti razlika od čak 9,2 mm (originalna 22 mm, nova 12,8 mm). Danas novi telefoni imaju debljinu 7 do 8 mm. Stara je za današnje pojmove vrlo nezgrapna, debela dok nova nudi elegantniji izgled, nešto je više zaobljena i primjetno bolje leži u ruci. Eventualno ćete se morati priviknuti na relativno malu tipku ispod ekrana koja na sebi ima četverosmjernu rubnu tipku – ona je vrlo uska i doslovce ju treba pritisnuti noktom, a ne vrhom prsta, kako ne bismo nešto krivo pritisnuli.

Na test smo uzeli plavu 3310, a i naša stara 3310 je u toj boji pa onda možemo lako usporediti i dizajn te koliko se novi model razlikuje od originala. Izgled tipki ispod ekrana je vrlo sličan i to je uz obrub u sivo-bijeloj boji koja okružuje ekrane jedan od najsličnijih detalja koji spaja dvije 3310. U mnogim drugim detaljima telefoni nemaju sličnosti:
– power tipka je na originalu smještena na vrhu telefona, na novoj se nalazi na desnoj tipki ispod ekrana
– broj tipki ispod ekrana na originalu je četiri, na novoj je devet
– utor za punjenje na novoj je smješten na lijevom donjem dijelu kućišta, na novoj je na gornjem dijelu
– tipke za kontrolu glasnoće na originalu su na dvosmjernoj tipki u desnom dijelu ispod ekrana, na originalu su u sredini ispod ekrana
– vanjski zvučnik na originalu nalazi se na lijevoj bočnoj strani, na novom modelu je na stražnjem dijelu, lijevo pored kamere.

Mogli bismo tako unedogled uspoređivati, ali to nećemo raditi jer nema smisla. Ono što je bila karakteristika originalu jeste promjenjiva i prednja i stražnja maska dok na novoj nema te mogućnosti, ali možete promijeniti stražnji poklopac baterije te dobiti neku svoju kombinaciju.

Inače, 3310 (2017) je dostupna u četiri boje – plavoj (Dark Blue), sivoj (Grey), crvenoj (Warm Red) i žutoj (Yellow). Manje-više, sve boje su vrlo žive i uočljive tako da je izbor boja jako dobar. Imat ćete sigurno cool telefon koji će izazvati pozornost gdje god da se pojavite. U to možete biti sigurni.

1 | 2 | 3 | 4

string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Kategorija za sebe

Samsung Galaxy Z Fold3 5G

string(4) "test" array(0) { }

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1