TESTOVI

Mali, ali veliki

LG G6

LG donosi potpuno drugačiji koncept od prethodnog G5 - izduženi ekran 18:9, vodootporan je te kvalitetno kućište od stakla i metala
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

LG G6
5

Ekran, baterija

S novim omjer stranica ekrana 18:9 odnosno 2:1 LG je pokrenuo novi trend kojeg je nastavio Samsung s modelima S8 i S8+. Ipak, trend je započeo Xiaomi s modelom Mi Mix kod kojeg je prednja površina zaista iskorištena ekranom, ali ekran ima omjer 17:9, LG G6 ima 18:9, a Samsung je otišao još i korak dalje, na 18,5:9. Postaje uzbudljivo 🙂

Ekran je IPS LCD, podržava HDR10 i Dolby Vision, s rezolucijom 2880 x 1440 piksela, uz 564 ppi (gustoću piksela po inču) te nudi poslovično dobru vidljivost, ali je po danu potrebno nešto više pojačati razinu osvjetljenja nego recimo kod AMOLED ekrana. Boje su vrlo vjerne, ali nisu onako žive i živahne kao na AMOLED-ima. S druge strane, postoje korisnici koji vole vjerne boje, a ne nabrijane.

Dakle, zadržana je širina ekrana od 1440 piksela karakteristična na quad HD, ali je po visini dodano 320 piksela. Nismo primijetili da zbog toga pati prikaz aplikacija, iako se u postavkama telefona aplikacijama može postaviti skaliranje prikaza pa možemo imati standardni 16:9 kao na većini današnjih telefona, zatim 16,7:9 te puni ekran 18:9. Što god da odaberete, nećete primijetiti neko primjetno izobličavanje.

LG G6 podržava Always-on opciju pa se na ekranu cijelo vrijeme može prikazivati točni vrijeme i datum, postotak baterije te sve obavijesti koje nam dolaze pa za recimo SMS poruke i poruke preko instant servisa kao što su WhatsApp i Viber trebamo samo dva puta brzo dotaknuti ekran i odmah nam se otvara pristigli sadržaj. Naravno, ako koristimo neku zaštitu za otključavanje ekrana (PIN, otisak prsta…), onda ćemo morati prvo upisati PIN.

Litij-polimerska baterija je kapaciteta 3300 mAh, što znači da je baš velikog kapaciteta i čak veća u odnosu na mnogobrojnu konkurenciju koja obično za ovu veličinu i debljinu kućišta telefona daje oko 3000 mAh. I dok je G4 s istom otprilike veličinom kućišta imao 3000 mAh, prethodni G5 nudio je pomalo mizernih 2800 mAh, novi G6 obara sve te brojke i nudi spomenutih 3300. Baterija se ne može zamijeniti bez odlaska u servis.

Bateriju smo od 0 do 100 posto napunili za 107 minuta, dakle za nešto manje od dva sata – za 30 minuta napunit će se 32 posto baterije, za 60 minuta 68%, za 90 minuta baterija je pokazala 93%. U praksi, uz sat vremena surfanja internetom, instant poruke i SMS poruke (20-ak poruka), pola sata razgovora na kraju dana bi nam ostalo oko 30 posto.

Hardver, povezivost

LG je požurio s predstavljanjem telefona u veljači, kada na tržištu nije bio dostupan „čipset 2017. godine“ Snapdragon 835 pa je za posao zadužen Snapdragon 821 s 2+2 procesorske jezgre Kryo, u kombinaciji 2x 2,35 GHz i 2x 1,6 GHz. Znamo da se radi o vrhunskom čipsetu koji je spreman podnijeti puno toga, nema osjećaja nedostatka snage, a uparen je s 4 GB radne memorije. U pogledu memorije, LG G6 je dostupan s 32 i 64 GB, a mi smo na testu imali 32-gigabajtnu verziju koja korisniku ostavlja oko 22 GB memorije, inače proširive microSD karticama do 256 GB. Za grafiku se brine Adreno 530.

Wi-Fi je podržan u svim verzijama, Bluetooth je 4.2, ima NFC i GPS te asistirani A-GPS dok se kabelom spaja preko USB 3.1 Type-C konektora.

Softver, brzina rada

Android 7.0 kombiniran je s LG UX 6.0 sučeljem koje daje razliku u odnosu na standardni Nougat. Inicijalno, popis aplikacija se ne nalazi unutar jedne mape nego su sve aplikacije raspoređene po početnim ekranima, s tim da se može birati između prikaza mreže 4×4, 4×5 i 5×5. Ne sviđa li vam se oblik ikona aplikacija, moguće je postaviti prikaz kvadrata sa zaobljenim kutovima.

Sam popis aplikacija može biti prikazan na tri različita načina – možemo imati standardni popis svih aplikacija (s tipkom izbornika na dnu ekrana), EasyHome također ima početnu tipku izbornika ali povećava veličinu prikazanih aplikacija na ekranu. Treći način Početni nema standardnog popisa svih aplikacija nego su sve instalirane aplikacije postavljene na početne ekrane.

U radu je LG G6 u većini situacija vrlo brz, rijetko kad ćemo primijetiti neki lagani lag, zastajkivanje, ali bismo rekli da se radi o nesrazmjeru rezolucije ekrana i same aplikacije pa predlažemo da se s pojedinim aplikacijama za koje primijetite da imaju lagano zastajkivanje malo pozabavite i promijenite im rezoluciju. Mi smo se poigrali i dobili smo dobar rezultat. Na AnTuTu testu LG G6 je osvojio 138.397 bodova.

Igranje igara, poput Modern Compat 5 i Swat vs. Aliens prolazi bez ikakvog usporavanja, sve se u igri odvija brzo i instantno se prihvaćaju naše komande za igranje. Zgodno je što postoji otpad pa se pobrisane fotografije i video zapisi čuvaju još sedam dana. Čak se i deinstalirane aplikacije čuvaju, ali najviše 24 sata.

1 | 2 | 3 | 4

Komentiraj

string(4) "test" string(0) ""
string(4) "test" string(0) ""
string(4) "test" string(0) ""
string(4) "test" string(0) ""
string(4) "test" string(0) ""
TEST MJESECA

Može li protiv najboljih?

OnePlus 5

string(4) "test" string(0) ""
string(4) "test" string(0) ""

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" string(0) ""