TESTOVI

Flagship u kompaktnom izdanju

Huawei P10

Vrhunske komponente po privlačnoj cijeni karakteriziraju Huawei P10
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Huawei cilja na sam vrh, a da bi to ostvario ima i dobre alate – kvalitetnu izradu kućišta, dobre kamere, svoj čipset. Testirali smo model Huawei P10, koji je uz testiranu inačicu dostupan još i u većoj verziji –Huawei P10 Plus te slabijoj Huawei P10 lite.

Huawei P serija na tržištu postoji već godinama, a u odnosu na prethodni Huawei P9, novi model P10 ima za 0,1 inč manju dijagonalu ekrana – 5,1”. U odnosu na Huawei P10 Plus, koji nudi 5,5 inča, testirani P10 se primjetno razlikuje, iako u hardverskom dijelu dijele mnoge iste komponente.

Dizajn, ergonomija, cool faktor

Metalno-staklena kombinacija kod Huawei P10 dostupna je u više različitih i živih boja. Stražnje metalno kućište može biti polirano, ali dostupno je i s teksturiranom površinom kao na testiranom P10, u plavoj boji na čijem se kućištu ističu linije kroz koje prolaze signali.

Telefon s ekranom dijagonale 5,1 inča zaštićenim Corning Gorilla Glass 5 baš ugodno leži u ruci, kućište je zaobljeno te udovoljava svim ergonomskim prohtjevima. Na bočnim rubovima kućišta smještene su standardne tipke i ulazi – desno su tipke power i za kontrolu glasnoće (tipka za pokretanje telefona je istaknuta s crvenim rubom, na lijevoj strani je utor za nano SIM i microSD kartice, donja strana je najbogatija s 3,5 mm ulazom, USB Type-C konektorom te mrežicom vanjskog zvučnika.

Stražnja strana je zanimljiva jer se na vrhu nalaze dvije kamere s potpisom Leica, uz dual LED-icu i laserski auto fokus. O kamerama ćemo u dijelu testa koji se odnosi upravo na snimanje videa i fotografija. Zanimljiva je i prednja strana na kojoj imamo mogućnost biranja načina upravljanja uređajem – preko tipki na dnu ekrana ili pak preko tipke ispod ekrana. Naravno, moguće je korištenje obje kombinacije, ali u tom slučaju, kada su virtualne tipke na dnu ekrana onda tipku ispod ekrana koristimo za senzor otiska prsta. Ako baš želimo imati cijeli ekran uvijek za sebe, a ne dijeliti ga s tipkama na dnu, onda tipka ispod ekrana postaje multifunkcionalna jer na njoj imamo i povratak natrag, ali i povratak na početni ekran ako ju nešto duže pritisnemo. Povlačenjem prstom udesno ili ulijevo po samom senzoru tipke na ekranu će se pojaviti aplikacije koje su otvorene u pozadini.

Ekran, baterija

IPS matrica jamac je da ćete imati kvalitetan i dobar prikaz slike na ekranu, a kod modela Huawei P10 koristi se full HD ekran u rezoluciji 1920 x 1080 točkica. Vidljivost ekrana je jako dobra u svim uvjetima u kojima smo ekran koristili. Vidljiv je dobro i na direktnom suncu, odlični su mu vidljivi kutovi, boje su vjerne. U večernjim satima, ako koristite telefon prije spavanja, dobro će doći filtriranje plavog svjetlam, a zgodno je što se ova postavka čak može podesiti u vremenski period kad će biti aktivna tako da ne morate svaku večer aktivirati i deaktivirati opciju. Plus, možete sami podesiti toplinu boja, od manje tople do više tople.

Aplikacije na ekranu se mogu prikazivati samo na početnim ekranima ili pak kao standardni popis svih aplikacija koje imamo instalirane na telefonu.

Baterija kapaciteta 3200 mAh je primjetno velika ukoliko ju usporedimo s drugim telefonima koje imamo prilike testirati, a u praksi daje nešto više od jednog dana korištenja. Ne spadate li u high usere, baterija će vam bez problema trajati i do dva dana.

Hardver, povezivost

Hisilicon Kirin 960 čipset s osam procesorskih jezgri – četiri Cortex-A73 rade na 2,4 GHz dok preostale četiri Cortex-A53 rade na taktu od 1,8 GHz ugrađen je u Huawei P10, a sve funkcionira uz pomoć 4 GB radne memorije. Interna memorija od 64 GB proširiva je do 256 GB, ukoliko ste spremni na dodatnu investiciju u memorijske kapacitete ili pak možete koristiti cloud servise za proširenje memorije.

Povezivost se iskazuje na danas sve dostupne načine – Wi-Fi je podržan u svim verzijama (a/b/g/n/ac), Bluetooth je u verziji 4.2, postoji i NFC ali nema infracrvenu vezu kao kod modela Mate 9.

Softver, brzina rada

Android u verziji 7.0 uz EMUI 5.0 (Huaweijevo sučelje nadogradnje na osnovni Android) telefonu daje drugačiji identitet što se tiče rasporeda glavnog izbornika, izgleda ikona, dodatnih sadržaja na zaključanom ekranu. Telefon i s 20-ak aktivnih aplikacija u pozadini radi izrazito brzo, bez usporavanja, bez obzira koju aplikaciju na telefonu pokrenuli.

1 | 2 | 3
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Kategorija za sebe

Samsung Galaxy Z Fold3 5G

string(4) "test" array(0) { }

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1