TESTOVI

Premium feeling

Huawei Mate 9

Huawei Mate 9 na našem testu nam je dao veliku autonomiju baterije, pruža fotografske mogućnosti zapakirane u kvalitetno metalno kućište
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Huawei Mate 9
4.6

Ekran, baterija

Ekran na Huawei Mate 9 je 5,9-inčni u full HD rezoluciji pa su ikone nešto veće, ali time je i sučelje ugodnije za korištenje. IPS LCD ekran daje briljantno čistu sliku u gotovo svim uvjetima, i na suncu i dok noću koristimo telefon za surfanje, ugodnih je boja te kontrasta. S ekranom je pokriveno oko 77 posto prednje površine, a na dnu su smještene virtualne tipke koje se mogu prilagođavati s položajem pa je nama tako više odgovarala tipka Natrag s desne strane kućišta.

Baterija je moćna ne samo na papiru s 4000 mAh kapaciteta već i pri korištenju – bez problema nam je trajala cijela dva dana, bez straha da ćemo ostati bez kapaciteta. Na telefonu smo postavili cijeli set naših aplikacija koje uobičajeno koristimo pri testiranjima, sve društvene mreže i aktivne notifikacije, instant poruke, igre. Bateriju je doslovce „teško ubiti“. I punjenje je brzo pa nam se baterija na Huawei Mate 9 od 0% do 54% napunila za točno 30 minuta, dok je do 100 posto trebalo još oko sat vremena. Dakle, baterija se može napuniti za oko 90 minuta, uz stvarno brzi punjač. Baterija se ne može ručno izmjenjivati nego je potrebno otići u servis. Ali, to će ipak pričekati dugo vremena dok bateriji kapacitet opadne prema minimumu potrebnom za zamjenu.

Hardver, povezivost

Huawei u svoje telefone ugrađuje svoj Hisilicon Kirin 960 čipset s osam procesorskih jezgri – četiri Cortex-A73 rade na 2,4 GHz dok preostale četiri Cortex-A53 rade na taktu od 1,8 GHz. S tim strojem moguće je pokrenuti na telefonu bilo što, imati aktivnih 20 aplikacija u pozadini i raditi u pravom multitaskingu. Mate 9 je po ovom pitanju položio sve ispite.

Ugrađeno je 4 GB radne memorije koja je neophodna za toliki broj procesa kao i za sve što telefon nudi. Interna memorija je 64 GB što je prava stvar za ovakav „stroj“ jer iako je desetke gigabajta na prvi pogled teško napuniti, vrijeme od samo nekoliko mjeseci je mnogima dovoljno da već moraju početi s brisanjem sadržaja, ako nemaju dodatnu memorijsku karticu koja je podržana do 256 GB.

Povezivost se iskazuje na danas sve dostupne načine – Wi-Fi je podržan u svim verzijama (a/b/g/n/ac), Bluetooth je u verziji 4.2, postoje i NFC i infracrvena veza.

Softver, brzina rada

Android je u verziji 7.0 uz Huaweijev EMUI 5.0 koji telefonu daju drugačiji identitet pa aplikacije ne dolaze na jednom centralnom mjestu nego su sve smještene na početne ekrane koji se proširuju nakon što se prethodni ekran napuni prečacima do aplikacija. Na taj je način pojednostavljeno korištenje jer onda ne moramo iz glavnog izbornika povlačiti još jednom prečace do aplikacija na početnim ekranima. Ipak, u postavkama je moguće odabrati i prikaz svih aplikacija na jednom mjestu, ako ste se tako više naviknuli.

Operativni sustav je izrazito brz, responzivan, fluidan bez obzira kakve aplikacije koristili u pozadini. Sviđa nam se otključavanje telefona preko senzora otiska prsta, na dnu zaključanog ekrana pronalazimo nekoliko prečaca tako da je rad primjetno brz, ugodan i praktičan.

1 | 2 | 3 | 4

Komentiraj

string(4) "test" string(0) ""
string(4) "test" string(0) ""
string(4) "test" string(0) ""
string(4) "test" string(0) ""
string(4) "test" string(0) ""
TEST MJESECA

Može li protiv najboljih?

OnePlus 5

string(4) "test" string(0) ""
string(4) "test" string(0) ""

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" string(0) ""