TESTOVI

Šminker

HTC U Ultra

Veliki telefon HTC U Ultra donosi vrhunske specifikacije, kvalitetnu izradu, odličan zvuk i prosječnu bateriju
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Ekran, baterija

Dakle, HTC U Ultra ima dva ekrana, nešto što je izmislio LG s modelom V10. U suštini, radi se o dodatnom ekranu koji se kao kod Samsunga koristi cijelo vrijeme. Naravno, ukoliko to želimo jer se u postavkama za ovaj minijaturni 2,05-inčni ekran rezolucije 160 x 1040 piksela može podesiti želimo li da se informacije prikazuju samo dok ne radi glavni ekran ili pak i uz glavni ekran rezolucije 2560 x 1440 piksela. Naravno, ukoliko vam to smetam možete ga u potpunosti isključiti, ali ekran je u suštini vrlo koristan te se budi iz spavanja sa svakim podizanjem telefona ili pak tapkanjem prstom po njemu.

S obzirom da se glavni ekran može otključati jednostavnim povlačenjem prstom prema gore, tako je i mali ekran stalno aktivan te čeka naš dodir. A naš dodir će pokrenuti prikaz podsjetnika, čak možemo i dodati novi podsjetnik, isključiti zvuk telefona, wireless, upaliti stražnju LED lampu, pokrenuti kameru, provjeriti trenutnu temperaturu itd. Sve se to prikazuje na tom malom ekranu, slajdanjem dolazimo do svih tih funkcija, a prednost je svakako što ne moramo pokretati cijeli telefon odnosno glavni ekran čime se štedi energija, ali i pogoduje kroz direktan pristup funkcijama. Zaključujemo da je mali ekran vrlo koristan, na njemu ćemo vidjeti imamo li kakve nove obavijesti, bez da pokrećemo veliki ekran.

Glavni ekran od 5,7 inča je vrlo širok, u omjeru je 16:9, ali zato imate komoditet prikaza svih informacija pa vam niti neće pasti na pamet korištenje tableta ili pak laptopa ukoliko nužno ne postoji potreba. Radi se o Super LCD5 kapacitivnom ekranu s dobrim vidljivim kutovima, vjernim bojama koje nisu pretjerano nabrijane kao kod AMOLED-a pa ako ne volite onaj jači osjećaj živosti boja, bit ćete jako zadovoljni. Iako, u postavkama možete podesiti temperaturu boja te tako dobiti onu svjetlinu kakva vam najviše odgovara, a u noćnim satima možete koristiti noćni način uz ponovno podešavanje toplijeg ili hladnijeg prikaza boja.

Inače, uz standardni U Ultra postoji još i verzija sa safirnim staklom, u kombinaciji sa 128 GB interne memorije, ali taj model nije dostupan na hrvatskom tržištu. Naravno, možete ga naručiti preko web shopova.

Baterija je kapaciteta od samo 3000 mAh. Kažemo samo jer nam se čini da bi u ovako veliko kućište mogla stati veća baterija, plus uz sve to što je baterija nepromjenjiva pa iz tog razloga može stati još veći kapacitet. U praksi, baterija nam je nakon našeg načina rada (oko sat vremena surfanja, česta komunikacija porukama, oko 30 minuta poziva, fotkanje) navečer bila na oko 20%. Dakle, ako ste high user, računajte na svakodnevno punjenje.

Hardver, povezivost

U HTC U Ultra je ugrađen vrhunski hardver kojim upravlja Snapdragon 821, dakle prije pojave Snapdragona 835 ovo je bio ultimativni čipset. Procesori su Kryo čije dvije jezgre rade na taktu do 2,15 GHz a druge dvije štedne na 1,6 GHz. Telefon ima 4 GB radne memorije te 64 GB interne proširive do 256 GB iako slot podržava kartice do 2 TB, kad se jednom pojave u prodaji.

U povezivom dijelu U Ultra podržava gotovo sve – Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2, NFC, ali nema infracrveni port koji je bio popularan prije nekoliko godina pa smo s njim mogli kontrolirati televizore, na primjer.

Softver, brzina rada

Kombinacija Snapdragona i 4 GB RAM-a može biti samo odlična, s brzim reakcijama na sve naše naredbe, bez ikakvog usporavanja, bez obzira na broj pozadinskih aplikacija koje se vrte u pozadini. Brzo se otključava i ekran povlačenjem prstom prema gore, moguće je dodati još neke geste pa govorimo u svakom slučaju o brzom telefonu.

Uz Android 7.0 u izborniku pronalazimo i nadogradnju kroz Sense sučelje, mogućnost odabira tema i drugih personalizacija koje već godinama prate HTC-ove telefone. Novost je HTC Sense Companion koji prati naše navike i radnje, kretanje, što upisujemo u kalendar, prati napunjenost baterije i još neke parametre pa nije rijetkost da nam telefon u 16 sati popodne na ekranu napiše obavijest da nećemo imati dovoljno baterije za navečer jer navečer imamo sastanak ili neku drugu obavezu koju smo upisali u kalendar. Zgodno, telefon je konačno postao pametan i misli umjesto nas jer mi nismo provjerili koliko imamo baterije, a u 16 sati stignemo spojiti punjač i napuniti bateriju. To je samo jedna od situacija u kojima će vam telefon nešto pametno sugerirati, na osnovu naših navika koje će uloviti nakon određenog broja dana korištenja.

1 | 2 | 3 | 4
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Zlatna sredina

Samsung Galaxy S20+

string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1