TESTOVI

Mali, ali kao veliki

HTC U Play

Višeslojna staklena izrada kućišta HTC-a U Play kombinirana je s metalnim okvirom
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Ekran, baterija

Koji je ekran idealan, gledamo li samo na dijagonalu? To je zaista teško pitanje i granica se svake godine pomiče prema gore. Nekada bismo na ekrane od 5 inča gledali kao na grdosije, a sada su postali minijaturni i svi žele više od toga. HTC U Play ima 5,2-inčni full HD ekran u Super LCD tehnologiji. Već smo naviknuti na HTC-ove ekrane koji nudi vrlo kvalitetnu sliku, izrazito vjerne boje uz mogućnost podešavanja temperature boja pa sami možemo odlučiti želimo li hladnije ili toplije tonove. Ispod ekrana se nalaze tri tipke – dvije kapacitivne tipke nalaze se s obje strane središnje tipke koja je također kapacitivnog karaktera, a na sebi sadrži i senzor otiska prsta koji radi izrazito brzo u prepoznavanju našeg otiska.

Ekran pruža odličnu sliku pri pogledu iz svih kutova, uz neka odstupanja se može koristiti i na suncu, iako smo često morali zaklanjati ekran svojom sjenom.

Nepromjenjiva baterija kapaciteta 2500 mAh ne spada u velike, HTC nije rastrošan po tom pitanju niti kod većeg modela koji nudi samo 3000 mAh, ali u praksi se baterija može rastegnuti na čak i nešto više od jednog dana. Razlog je štedljivi čipset kao i full HD rezolucija dok U Ultra nudi veću gustoću piksela, kroz rezoluciju 2560 x 1440. Dakle, kad budete morali zamijeniti bateriju, morat ćete otići u servis kako biste to napravili.

Hardver, povezivost

U hardverskom dijelu dobit ćete Mediatekov čipset Helio P10 (oznaka MT6755), najjači U model (U11) dolazi sa Snapdragonom 835, a U Ultra ima ugrađen Snapdragon 821. Čipset u U Playu radi na maksimalnih 2 GHz (četiri jezgre), dok preostale četiri jezgre rade na 1,1 GHz. Dakle, dobit ćete i solidne performanse, ali i četiri štedljive Cortex-A53 jezgre koje neće trošiti bateriju za procese koji ne zahtijevaju previše snage. U dijelu s radnom memorijom ugrađena su 3 GB RAM-a u kombinaciji s 32 GB interne memorije, a na nekim se tržištima U Play nudi i s 4 GB te 64 GB interne. Memorija je proširiva microSD karticama do 256 GB.

U povezivom dijelu U Play podržava gotovo sve – Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2, NFC, ali nema infracrveni port koji je bio popularan prije nekoliko godina pa smo s njim mogli kontrolirati televizore, na primjer.

Softver, brzina rada

Uz 3 GB radne memorije i vrlo snažan čipset HTC U Play radi vrlo brzo i fluidno, iako na Androidu 6.0 postoji i HTC-ova nadogradnja kroz Sense pa sve izgleda puno drugačije nego kod standardnih Androida. Naravno, mnogi korisnici vole HTC Sense, iako je to jedan od razloga i što često kasne nadogradnje na Android novije verzije, ali kad možete neke stvari postaviti po svojoj želji, imati nadzor nad stranicama početnog ekrana, mijenjati i uređivati teme onda ćete voljeti ovakav pristup, pa makar i čekali nešto duže na noviju verziju softvera.

Sviđaju nam se geste po ekranu pa tako ekran možemo otključati samo uz povlačenje prstom po ekranu prema vrhu, a moguće je dodati još neke geste.

Kao kod već testiranog HTC-a U Ultra, HTC Sense Companion prati naše navike i radnje, kretanje, što upisujemo u kalendar, prati napunjenost baterije i još neke parametre pa nije rijetkost da nam telefon u 16 sati popodne na ekranu napiše obavijest da nećemo imati dovoljno baterije za navečer jer navečer imamo sastanak ili neku drugu obavezu koju smo upisali u kalendar. Zgodno, telefon je konačno postao pametan i misli umjesto nas jer mi nismo provjerili koliko imamo baterije, a u 16 sati stignemo spojiti punjač i napuniti bateriju. To je samo jedna od situacija u kojima će vam telefon nešto pametno sugerirati, na osnovu naših navika koje će uloviti nakon određenog broja dana korištenja.
Na Antutu testu HTC U Play je osvojio 53.564 boda.

1 | 2 | 3 | 4
string(4) "test" string(0) ""
string(4) "test" string(0) ""
string(4) "test" string(0) ""
string(4) "test" string(0) ""
string(4) "test" string(0) ""
TEST MJESECA

Vrh mobilne ponude

Apple iPhone 11 Pro

string(4) "test" string(0) ""
string(4) "test" string(0) ""

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" string(0) ""

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1