TESTOVI

Čisti Android

General Mobile 5 Plus d

Google garantira da će vlasnici Android One telefona prvi dobiti nadogradnju softvera PIŠE: Krunoslav Ćosić
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Softver, brzina rada

Dakle, uz dobar hardver, upravo je softver najvrjednija komponenta ovog telefona jer kupnjom Android One telefona prvi na svijetu dobivate softverske nadogradnje i koristite najnovije featurese koje Google donosi. Pojedine mogućnosti koje je Android 7.0 Nougat omogućio su prisutne već od prije kod raznih proizvođača koji su sami nadograđivali verzije Androida koje su bile tada aktualne tako da vas mnoge opcije vjerojatno niti neće iznenaditi jer ste čuli za njih, ali isto tako sve one nisu (uglavnom) bile implementirane u jedan model telefona. Zgodno je što se pri dobivanju neke nove obavijesti na koju želimo odgovoriti sada više ne mora izlaziti van iz aplikacije nego se može odmah (direktno) odgovoriti.

general-mobile-5-plus-d-1-2

U sigurnosnom dijelu aktivirali smo Smart Lock odnosno mogućnost da različito otključavamo ekran telefona – glasovno, skeniranjem našeg lica uz pomoć prednje kamere, kad se naš telefon nalazi pored određenih drugih uređaja (Bluetooth, kad uđemo u vozilo i uparimo telefon s auto sustavom, a svakako nam je posebna bila mogućnost pouzdanih mjesta tako da se pri dolasku kući automatski uklanja zaštita recimo s PIN-om telefona jer telefon na osnovu prethodno dodane lokacije raspoznaje da se radi o našem mjestu stanovanja i isključuje zaštitu.

general-mobile-5-plus-d-17

Svakako je mogućnost rada s dvije različite aplikacije u istom trenutku prikazane na ekranu mogućnost već viđena prije više godina kod Samsunga, na primjer. Ali, ta opcija nije bila nativno podržana pa je zgodno što se nudi jer danas je uobičajeno da se kupuje telefon s ekranom minimalne dijagonale od 5 inča. Da bismo imali prikazane dvije aplikacije na ekranu – na primjer želimo nešto na telefonu raditi (surfati, pisatim komunicirati preko instant poruka) i istovremeno slušati glazbu s YouTubea.

S obzirom da je prema pravilima YouTubea zabranjeno korištenje njihove aplikacije (i raznih derivata aplikacija) bez da se nalazi direktno na ekranu, ako YouTube aplikaciju stavimo u pozadinu onda se automatski zaustavlja reprodukcija glazbe. Na ovaj način, s dvije prikazane aplikacije na istom ekranu je to riješeno, a moguće je i podešavati veličinu prikaza samih aplikacija u tom dual načinu rada, s tim da se jedan prozor može smanjiti na najmanje 1/3 veličine ekrana.

Mi smo htjeli još više smanjiti prikaz, ali nam to nije bilo dopušteno. Sam ulazak u dualni način rada je moguć samo na jedan način koji, ako niste pročitali ovaj naš ili neki drugi test ili možda upute, nećete baš lako sami otkriti: prvo je željene aplikacije potrebno pokrenuti, a zatim se pritiskom na desnu tipku ispod ekrana (multitasking) prikazuju sve aktivne aplikacije. Nadalje, trebamo pronaći aplikaciju koju ćemo koristiti u gornjem dijelu ekrana te ju pritisnuti prstom i bez puštanja prsta s ekran povući prema gornjem dijelu ekrana. Zatim u popisu aplikacija koje su prikazane u donjem dijelu odaberemo aplikaciju koju ćemo koristiti kao drugu i to je to.

general-mobile-5-plus-d-1

Za izlazak iz dual načina dovoljno je samo prema dolje potegnuti rub gornje aplikacije u smjeru prema dolje. Isto tako, ako na cijelom ekranu želimo imati samo donju aplikaciju, onda njezin rub povučemo prema gore, do vrha ekrana. Novosti u Androidu 7 ima još, ovo su samo od nekih koje se nude – daleko veći nadzor potrošnje internetskog prometa, upravljanje pojedinačno za svaku aplikaciju što se tiče prikaza novih informacija u različitim statusima telefona (isključen ekran, tiho zvonjenje itd.).

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Kategorija za sebe

Samsung Galaxy Z Fold3 5G

string(4) "test" array(0) { }

string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1