TESTOVI

Alcatel 1S 2020 – veliki test startnog smartphonea!

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Operacijski sustav u Alcatel 1S smartphoneu

Alcatel 1S dolazi sa Android 10 poeracijskim sustavom, te mu je dodan custom izgled. Većina sustava nije dirana, no primjetan je drugačiji dizajn i raspored ikona pod opcijama, kao i neke custom aplikacije koje sa sustavom dolaze. 

Neke aplikacije poput Booking.com možete lagano obrisati, no neke su “zapečene” te ih nemožete niti onemogućiti. Većina ih se barem može onemogućiti, poput Apps” dućana za aplikacije koji zaobilazi Google Play i sa kojeg naravno ne bi nikome preporučili da išta skine. 

Apps dućan
Apps dućan

Mi smo od Alcatelove apliakcije počeli dobivati i obavijesti kako možemo sudjelovati u nekim nagradnim igrama i osvojiti druge njihove uređaje, što nije idealno s obzirom da među obavijestima želite vidjeti samo aplikacije kojima ste dali dozvolu i koje vam nude bitne informacije poput Messengera ili prognoze. 

Ostatak operacijskog ssutava radi stadnardno, te nam se kod Androida 10 naravno dopadaju nove dozvole oko praćenja kretanja koje dajemo brojnim aplikacijama i koje će nas od sada moći pratiti samo kada imamo uključenu specifičnu aplikaciju, osim naravno Googlea. 

 

Performanse kod Alcatel 1S

Alcatel 1S koristi Mediatekov MT6762D SoC, poznat i kao Helio A25. Proizveden je na 12 nm proizvodnom procesu te ne troši puno baterije, što se pokazalo ispravnim s obzirom na ogromnu 4000 mAh bateriju u mobitelu. 

Procesor ima četiri jezgre te se radi o slabim Arm Cortex-A53 jezgrama. Podijeljene su u dvije skupine po četiri jezgre, sa bržom skupinom od 1,8 GHz te sporijom skupinom od 1,5 GHz. 

Grafički dio je IMG PowerVR GE8320 te ima opciju reprodukcije H.265/HEVC formata kako biste bez problema mogli gledati moderne video formate.  

Igranje igara biti će vrlo limitirano, te možete pokrenuti samo igre sa vrlo malenim grafičkim zahtjevima.  

Uz SoC dobivate 3 GB radne memorije, kao i 32 GB eMMC 5.1 pohrane. Uz tu memoriju, imate opciju proširiti pohranu sa MicroSD karticom. 

Mobitel je naravno spor. Dok sve funkcionira te ima moderne softverske funkcije, procesor se muči reagirati na vaš input. 

Iskustvo korištenja

Sve od otključavanja do tipkanja jednostavno traje sekundu-dvije. Možda to ovako ne zvuči bitno, no jednostavno ćete na sve morati čekati i imate osjećaj da mobitel za vama uvijek pokušava držati korak.  

Ako poklikate nešto prebrzo, jednostavno ćete vjerojatno kliknuti krivu stvar i onda morati čekati dodatno dok ne izađete iz tik postavki i polako odete pod one prave. 

Naravno, u ovom cjenovnom rangu teško se dolazi do značajno boljih performansi jer ipak pričamo o entry-level uređajima. 

Nagrade
Nagrade

Spomenimo još zvučnik. Mono zvučnik na dnu mobitela osrednje je glasnoće te već nakon 60% glasnoće počinje “krčati” kod viših tonova što nije idealno niti za slušanje podcasta. Svakako savjetujemo korištenje slušalica za konzumiranje multimedije. 

Na kraju, moramo pohvaliti veliku bateriju od 4000 mAh. Jednostavno traje vrlo dugo te ako mobitel koristite većinom za razgovore, danima ga nećete trebati puniti.  

Minus je opet punjač kojemu treba cijela noć da bateriju napuni pa nikako nemojte zaboraviti staviti ga na punjenje već oko 30% kako bi se stigao napuniti. 

 

Zaključak Alcatel 1S mobitela

Ovaj model od Alcatela bori se u prilično zasićenom tržištu, te vjerujemo da će mu prednost biti solidan zaslon sa kojim je užitak konzumirati multimediju, kao i čitati aktualne teme na socijalnim mrežama. 

Tako da prosječni korisnici koji žele moći pristupiti svim servisima te mogu izdržati nisku responzivnost, imaju doličan uređaj na tržištu po vrlo prihvatljivoj cijeni. 

1 | 2 | 3
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Nova ultra ljestvica

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G

string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1