TESTOVI

Alcatel 1S 2020 – veliki test startnog smartphonea!

EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Zaslon Alcatel 1S mobitela

Alcatel S1 koristi moderan 19:9 omjer zaslona, no to nije jedina novost ovog novog modela. Kako je zaslon zauzeo veći dio površine, tako se i dijagonala značajno povećala u usporedbi sa prošlogodišnjim modelom.  

Ima dijagonalu od 6,22 inča te je i dalje ugodan za držanje u ruci, s obzirom da za današnji standard spada u srednju veličinu mobitela. 

I dalje se koristi HD+ rezolucija od 720 x 1520 piksela što je sasvim dovoljno većini korisnika, a idealna je rezolucija i s obzirom na snagu ostatka mobitela. 

Zaslon
Zaslon

Zaslon koristi IPS tehnologiju te smo iznimno zadovoljni velikim kutom gledanja gdje prikaz ostaje postojan, te se samo svjetlina naravno smanjuje pod jačim kutovima gledanja. 

Zaslon kod svjetline ipak ima limita, te ga ne smatramo čitkim na direktnom suncu. I dalje se može sasvim solidno koristiti ako ga malo zaklonite ili koristite u hladu. 

Kako se radi o HD+ zaslonu, neke usluge poput Youtubea mogu se uistinu gledati u toj rezoluciji. No, mobitel ima DRM WideVine zaštitu razine L3 koja mu dopušta da streama filmove i serije svih usluga poput HBO, Netflix i slično u SD rezoluciji od 480p. 

Već smo spomenuli, no staklo zaslona ne nosi naziv poznatih brendova te nismo sigurni u njegovu otpornost na grebanje. Za svaki slučaj probajte nabaviti zaštitno staklo kako biste imali dodatnu zaštitu od grebanja ili pucanja u slučaju pada mobitela. 

Zaslon ne troši puno baterije dok ga sami ne navinete na maksimum, a onda će sa vremenom zagrijati i ostatak mobitela. S obzirom na veliku bateriju zadovoljno smo performansama i kada zaslon svijetli punom snagom. 

 

Kamere

Alcatel 1S koristi sustav od tri kamere straga te jednom selfie kamerom sprijeda. Kamere nude sve popularne kutove za slikanje i snimanje, uključujući i Macro kameru koja se nedavno počela dodavati na low i mid-range uređaje, te je njena iskoristivost upitna.  

No, Alcatel omogućuje korisniku pristup svakom senzoru na mobitelu što je više nego obično dobijete u ovom cjenovnom rangu.  

Glavna kamera ostaje ista, no dodaje joj se autofokus funkcionalnost.  Selfie kamera također ostaje ista, no sada može snimati u višoj rezoluciji. 

Glavna kamera 

Glavna stražnja kamera ima rezoluciju od 13 megapiksela, točnije 4160 x 3120 piksela, omjera 4 : 3. Dakle ako želite slike koje koriste puni senzor, to je i omjer u kojem trebate slikati. Dijagonala senzora od svega trećine inča imati će limitirane performanse u mračnim uvjetima. 

Kod slikanja, glavna kamera je pristojne brzine te možete zaredati više slika kako biste bili sigurni da je jedna od njih oštra i da se barem na jednoj netko u grupi nije micao. 

Glavna kamera
Glavna kamera

Naravno, to vrijedi za dnevno slikanje. Kamera će se fokusirati na točku koju odredite, te po njoj računati i razinu osvjetljenja scene.  

Bez HDR mogućnosti, osvjetljenje je agresivno povećano te su scene često “spaljene” bijelom bojom kako bi se tamniji dio koji ste označili dovoljno istaknuo. Uključivanje HDR-a popravlja gotovo sve nedostatke, no također usporava slikanje. 

No, subjekt ostaje adekvatno osvjetljen te smatramo da će većina biti zadovoljna rezultatom, iako po nama boje također izgledaju malo isprano što se često vidi na kamerama u ovom cjenovnom rangu. 

Glavna HDR kamera
Glavna HDR kamera

Video je moguće snimati samo u FullHD kvaliteti te je kadar croppan u usporedbi sa cijelim senzorom kod fotografiranja. BVrzina je također limitirana na 30 fps-a, te ni aplikacije poput Open Camera sustava neće moći izvući višu rezoluciju videa. 

većernjim uvjetima trebati će vam strpljenja kod slikanja i snimanja, te izričito preporučamo korištenje bljeskalice. 

 Fokusiranje je sporije, a senzor kamere veličine 1/3,1” boriti će se sa mračnim scenama, pogotovo kao slikate pokretni subjekt jer mu treba duže vremena otvorena blenda kako bi uhvatio detalje scene. 

Ultrawide kamera

Novi dodatak mobitelu, Ultrawide kamera pokazala se odličnim dodatkom kada želite prikazati prostor gdje se ne možete udaljiti dovoljno kako bi sve željeno stalo u kadar, uključujući i slike ekipe. 

Ultrawide HDR
Ultrawide HDR

Ovaj senzor ima 5 megapiksela, te ga mobitel također koristi za računanje umjetnog Bokeh efekta kod slikanja portreta. Nema mogućnosti autofokusiranja, te će klikanjem da dio scene jedino popraviti balans svjetline s obzirom na određenu lokaciju na koju ste kliknuli. 

Dok kamera teško radi u većernjim, a kamoli mračnim uvjetima, solidna je na dnevnom svjetlu te samo morate naučiti izbjegavati slikati subjekte na samom rubu kadra kako biste izbjegli nerealno zakrivljivanje subjekta radi leće koju senzor koristi. Naravno, ovo se pojavljuje kod svih ultra širokokutnih  leća. 

Ultrawide kamera
Ultrawide kamera

Naravno, isti efekt možete postići i sa snimanjem videa gdje ćete u kadar moći smjestiti puno više sadržaja. 

Macro kamera

Na kraju dolazimo i do macro kamere. Njen glavni adut je da se možete približiti do subjekta i tako ga slikati. Idealna udaljenost, prema aplikaciji, je 4 centimetra jer ova kamera nema autofokusiranje 

Tako je idealna za slikanje specifičnih detalja ili pak kukaca, ako se toga zaželite. Macro kamere pružaju novu perspektivu kod slikanja mobitelom koja će se dopasti onima koji se žele malo poigrati kamerama izvan standardnih fotki koje slikamo. 

Ova kamera ima svega 2 megapiksela, no pikseli su nešto veći fizički od ostalih kamera na mobitelu pa ćete moći slikati i sa limitiranijim svijetlom.  

Kako se ova kamera nalazi pod “ostalim” modovima snimanja, nemate opciju snimanja videa sa ovim senzorom. 

Selfie kamera

Ova kamera ostaje jednaka kao i kod prijašenjeg Alcatel 1S modela. Po specifikacijama jednaka je Ultrawide kameri, no nema tako širok pogled na svijet.  

Ako joj date dovoljno svijetla, rezultati će biti solidne oštrine, iako će boje ispasti malo isprane. Sa manjkom svijetla brzo pada i kvaliteta slike, no tu vam može pomoći zaslon monitora koji može zamijeniti flash efekt LED lampice. 

Ova kamera od sada može snimati u FullHD rezoluciji što će svakako pomoći kod snimanja, ali i kod video-razgovora putem jedne od brojnih aplikacija. 

Nedostaje joj autofokus pa ćete morati sami pronaći optimalnu udaljenost mobitela od lica kako biste dobili najoštriju sliku.  

1 | 2 | 3
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }
TEST MJESECA

Nova ultra ljestvica

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G

string(4) "test" array(0) { }
string(4) "test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1