TESTOVI

Mobile World Congress 2017

Nokia 3310 (2017) PRVI TEST

Isprobali smo novi model Nokia 3310 (2017) u Barceloni na MWC-u. Donosimo naše prve dojmove, nakon što smo sučelili našu originalnu Nokiju 3310 s novom Nokijom 3310 2017.
EKRAN / REZOLUCIJA
KAMERA / VIDEO
BRZINA / CHIPSET
MEMORIJA / RAM

Ocjena članka

0

Ocijeni test

Unutar 23 podizbirnika na 2,4-inčnom ekranu Nokije 3310 2017 vjerojatno se krije puno toga. Ipak, ovo nije smartfon niti se tako Nokia 3310 ponaša – ovo je obični featurephone koji će vam dati dane i dane trajanja baterije kapaciteta 1200 mAh bez punjenja (originalna ima kapacitet od 900 mAh, a na tržištu su postojale baterije i od 1000 mAh). Baterija bi na čekanju, dakle bez ijednog poziva niti neke druge akcije trebala trajati čak mjesec dana. Ako ju baš koristite, trajat će 22 sata u razgovoru.

Retro sučelje operativnog sustava Series 30 nudi pristup internetu putem WAP-a preko EDGE mreže i Opera pretraživača, nema Wi-Fi. Dakle, Nokia 3310 2017 po tome baš i ne pripada u sadašnjost, a kamoli u budućnost jer to je smisao MWC-a u Barceloni na kojem je Nokia predstavila 3310 i tako privukla veliku gužvu. Ipak, gužva baš i nije toliko velika ako se gleda broj ljudi koji mogu stajati uz dva stola na kojima se nalazi ukupno 32 mobitela Nokia 3310 u četiri različite boje.

Rachel s Malte je na MWC donijela svoju Nokiju 3310 i usporedila je s novom 3310 (2017)

Vizualno, ovo je ipak vrlo različit telefon od one originalne 3310 iz 2000. godine. Ekran je QVGA 240 x 320, za razliku od originalne koja je prikazivala pet linija teksta. Gustoća piksela je 167 ppi. Ako odaberemo prikaz mreže izbornika 3×3 onda je ekran po tome istih karakteristika kao što su imale neke relativno novije Nokije. Ali, možemo uz mrežu od 3 x 3 podmenija imati i 4 x 4 podmenija ako želimo istovremeno imati više prikazanih opcija.

Zadržane su slične tipke ispod ekrana, ali tipke ispod ekrana ipak nemaju velike veze s originalom. Ali je zato s originalom dizajnerski zadržana vizualna poveznica s rubom oko ekrana koji se širi ispod ekrana kako bi na sebe primio više tipki. Ukupno četiri tipke sadrže ukupno devet akcija (četverosmjerna ispod ekrana okružuje središnju home tipku), dok se na boku ne nalazi niti jedna tipka. Šteta što nema tipku za paljenje telefona na vrhu lijevo, kao originalna. Ipak, ergonomija nije baš na najvišem nivou jer je navigacijska četverosmjerna tipka vrlo sitna, barem onaj dio koji treba pritisnuti da bi se kretalo lijevo-desno-gore-dolje. Tipke ispod ekrana imaju ugodan, plastični hod.

Na stražnjoj strani je kamera od samo dva megapiksela,s LED-icom, ali će poslužiti za minimalnu kvalitetu. Slike se spremaju samo u memoriju kartice kojom se interna memorija od 16 MB širi na 32 GB. Ne brinite, nije greška pri pisanju, memorija je zaista samo 16 MB. Nema prednje selfie kamere. Poželite li imati Facebook na Nokiji 3310 2017, to je moguće preko Opera Storea, ali to i dalje nije aplikacija nego samo prečac do Facebooka, putem web pretraživača. Naravno, i sami možemo direktno ukucati u telefon Facebookovu web stranicu i dobiti to isto.

Poput stare Nokije 3310, niti nova 3310 2017 nema wireless, ima Bluetooth u verziji 3.0, koristi se SIM kartica micro veličine što znaci da Nokia 3310 2017 ipak nije novi model nego samo prerađena neka godinu-dvije-tri starija Nokia. Inače bi imala Bluetooth 4, nano SIM utor kakav imaju novi modeli na tržištu, a i punjenje ide preko microUSB ulaza na gornjem dijelu telefona (ne preko novijeg USB Type-C). Originalna 3310 ima ulaz za punjač na dnu.

Igru Snake, koja je i proslavila Nokiju 3310, izradio je Gameloft i sad je to igra u boji,ali s istim smislom i sa zadržanim upravljanjem Zmije preko tipki 2, 4, 6, 8 kao kod originala, s tim da se sad može koristiti i četverosmjerna tipka ispod ekrana. Nokia Tune melodija je moderna kakvu smo čuli na Nokijama nove generacije. Možda su mogli u telefon staviti i originalnu retro iz 2000. godine, to bi bilo fora 🙂

Bljeskalica od kamere se može koristiti i kao LED lampa. Postoji 3,5 mm utor za slušalice i slušanje integriranog FM radija te glazbe spremljene na microSD karticu (originalna Nokia 3310 nema FM radio).

Cijena telefona će biti 49 eura, kad krajem proljeća dođe u prodaju u četiri boje – crvena, žuta, original plava i bijela. Nismo sigurni hoće li na taj iznos ići i dodatni porezi.

Nokia 3310 2017 je pozornost cijelog svijeta privukla ponajviše zbog emocija koje budi originalna prodana u više od 100 milijuna primjeraka, ali istovremeno ona je mamac za puno bitnije modele na kojima Nokia odnosno HMD Global želi zaraditi novce. Na ovako jeftinim telefonima nema baš zarade, zarada je na skupim telefonima. Uz pomoć Nokije 3310 senzualizirana je javnost, novi Nokijini modeli 3, 5 i 6 dobit će veliku pozornost, a zasigurno je i dalje velika baza korisnika koji bi vrlo rado opet koristili neki Nokijin telefon. Bez obzira što ga ne izrađuje originalna tvrtka Nokia iz Finske, ali iza HMD Globala stoje bivši djelatnici Nokije koji su vidjeli priliku za povratak branda Nokia u svijet mobilne telefonije nakon neuspješne akvizicije od strane Microsofta.

Komentiraj

string(9) "prvi_test" array(0) { }
string(9) "prvi_test" array(0) { }
string(9) "prvi_test" array(0) { }
string(9) "prvi_test" array(0) { }
string(9) "prvi_test" array(0) { }
TEST MJESECA

Veliki test Samsung Galaxy Z Fold2 5G flagshipa

string(9) "prvi_test" array(0) { }
string(9) "prvi_test" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(9) "prvi_test" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1