NOVOSTI

Nasljednik Mi Mix-a popravlja najveće mane, ali dolazi sa novima

Xiaomi Mi Mix 2 – ergonomičnost nauštrb baterije

Prvi poznatiji model sa tankim rubovima ekrana dobio je nasljednika koji će sigurno biti popularniji od prethodnika
Xiaomi Mi Mix 2

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

Xiaomi Mi Mix 2 – ergonomičnost nauštrb baterije

Nakon što je sa svojim prvim Mi Mix modelom prognozirao sljedeći veliki pomak u mobilnoj industriji – pametni telefon sa jako tankim rubovima ekrana, Xiaomi je predstavio nasljednika, Mi Mix 2, koji donosi puno poboljšanja, ali neke nedostatke u odnosu na originalni model.

Originalni Mi Mix sadržavao je ogroman ekran dijagonale 6.4 inča, koji je u ovogodišnjem modelu smanjen na 6 inča. Iako je to i dalje prilično velik ekran, smanjivanjem dijagonale drastično je poboljšana ergonomija korištenje, što je zajedno sa zaobljenim rubovima kućišta omogućilo bolje i lakše korištenje uređaja jednom rukom. Donji rub smanjen je u odnosu na Mi Mix, te je omjer ekrana promijenjen sa 17:9 na 18:9, ili 2:1 ako se skrati razlomak. Time je Xiaomi ušao na popis proizvođača koji su prihvatili 2:1 omjer ekrana, što bi moglo naznačiti neku vrstu nepisane standardizacije. Ukoliko više modela prihvati jedinstveni omjer, više će developera uzeti u obzir taj omjer kako bi kvalitetno iskoristili taj dodatan prostor, a i snimanje videa bi moglo doživjeti malo brži prihvat takvog omjera.

Okvir kamere izrađen je od 24-karatnog zlata
Okvir kamere izrađen je od 24-karatnog zlata

Mi Mix 2 je zbog ergonomičnosti, ali i dodavanja prave slušalice na vrh, ipak dobio nešto sitno na dimenzijama rubova. Originalni Mi Mix je umjesto slušalice koristio takozvani piezoelektrični senzor – mobitel je pomoću vibracija slao zvučne signale i time oponašao slušalicu. Rješenje, iako funkcionalno, nije baš bilo u rangu sa pravom slušalicom tako da je Xiaomi odlučio ipak smanjiti na futurističnosti. Međutim, senzor blizine i dalje radi preko ultrazvučnim valova koje je i inicijalno bilo predstavljeno na prethodniku. Prednja kamera, zbog nedostatka mjesta na vrhu, smještena je na dnu kućišta. Ovaj puta korišten je crni sloj oko leće tako da je kamera puno manje upadljiva što dizajnerski izgleda prilično dobro. Samo sučelje kamere preporučuje okretanje telefona za 180 stupnjeva kako bi kamera bila na malo normalnijem mjestu, u gornjem lijevom kutu.

Manji ekran i zaobljenost za ergonomičnije korištenje
Manji ekran i zaobljenost za ergonomičnije korištenje

Specifikacije Mi Mix 2 prate ovogodišnji trend pametnih telefona visoke klase – Snapdragon 835 procesor sa 6 gigabajta RAM-a, koji se podižu na čak 8 gigabajta u „Special Edition“ modelu. Dotični ima i kapacitet interne memorije od 256 gigabajta, dok slabiji modeli sadrže i dalje respektabilnih 64 ili 128 gigabajta. Samo jedna kamera na stražnjoj strani rezolucije je 12 megapiksela i koristi Sony-jev senzor tako da bi kvaliteta fotografija trebala biti na visokoj razini. Baterija je doživjela ogroman pad u kapacitetu, tako da se u Mi Mix 2 nalazi baterija od 3400 mAh, što je 1000 mAh manje od originala. Učinkovitiji procesor, manji zaslon i optimizacija softvera vjerojatno će smanjit razliku u svakodnevnom korištenju, no za konkretne rezultate treba pričekati na detaljnije testiranje i mišljenja korisnika, koji će Mi Mix 2 moći kupiti u Kini od 15. rujna, dok će na globalno tržište Mi Mix 2 doći malo kasnije.

Ekran je LCD IPS tehnologije, umjesto popularnog OLED zaslona
Ekran je LCD IPS tehnologije, umjesto popularnog OLED zaslona

Cijena je oko 500 dolara za osnovni model sa 64GB memorije i 6GB RAM-a, dok za „Special Edition“ model, sa sjajnim obrubom, 256GB interne memorije i 8 GB RAM-a potrebno je izdvojiti 720 dolara. U vrijeme kad je najnoviji iPhone cijene od preko 1000 dolara, i Galaxy Note8 koji košta 920 dolara, preporučene cijene Mi Mix 2 čak se čine i prihvatljive.

Komentiraj

string(4) "post" string(0) ""
string(4) "post" string(0) ""
string(4) "post" string(0) ""
string(4) "post" string(0) ""
string(4) "post" string(0) ""
TEST MJESECA

Može li protiv najboljih?

OnePlus 5

string(4) "post" string(0) ""
string(4) "post" string(0) ""

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" string(0) ""