NOVOSTI

Roaming

Što se krije iza „ukidanja“ roaminga od sredine lipnja

15 lipnja 2017. trebao bi biti ukinut roaming u Europskoj uniji. Ipak, još nije sve baš jasno.

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

Što se krije iza „ukidanja“ roaminga od sredine lipnja
4

Kao prvo, odluku o ukidanju roaminga trebaju potvrditi i odobriti Europski parlament ali i sve države koje su članice Unije. S obzirom da to još nije učinjeno, za sada nemamo potvrdu da će roaming zaista i biti ukinut.

Već se duže vrijeme polemizira oko problema sa zloupotrebom roaminga nakon njegovog ukidanja – na primjer, možete kupiti SIM karticu u nekoj susjednoj zemlji u kojoj su cijene razgovora, slanja poruka i prijenosa podataka povoljnije te tu karticu tijekom cijele godine koristiti u svojoj zemlji. Domaći mobilni operator u tom slučaju za takvu SIM karticu mora tijekom cijele godine imati raspoložive kapacitete za korištenje, a nema nikakve novčane naknade. Zbog toga se očekuje usvajanje određene fer količine minuta, poruka i prenesenih podataka tijekom gostovanja korisnika u drugim državama. Čak se može dogoditi da mobilni operator sam odluči u nekom trenutku isključiti iz svoje mreže nekog korisnika koji predugo koristi usluge roaminga te procijeni da korisnik nije na proputovanju u nekoj zemlji.

Očekuje se da će mobilni operateri i dalje nuditi tarife za roaming upravo za korisnike koji tijekom posjete drugoj zemlji ili često putuju u tu zemlju koriste veće količine sadržaja, koji bi mogli spadati upravo u kategoriju sumnjivih. A radi se samo o poslovnim korisnicima kojima je neograničeni ili non-stop pristup internetu jednostavno neophodan.

Dogovorene su, između predstavnika Europskog parlamenta, Vijeća Europske unije i Europske komisije, veleprodajne cijene među operatorima za pozive, SMS poruke i prijenos podataka u roamingu:
– veleprodajna cijena za telefonske pozive u roamingu iznosit će 0,032 eura po minuti (za period do 30. lipnja 2022. godine)
– veleprodajna cijena za SMS poruke u roamingu iznosit će 0,01 euro (za period do 30. lipnja 2022. godine)
– veleprodajna cijena za podatkovni promet u roamingu iznosit će 7,7 eura za gigabajt (do 30. lipnja 2022. godine cijena će pasti na 2,5 eura po gigabajtu).

Komentiraj

string(4) "post" string(0) ""
string(4) "post" string(0) ""
string(4) "post" string(0) ""
string(4) "post" string(0) ""
string(4) "post" string(0) ""
TEST MJESECA

Može li protiv najboljih?

OnePlus 5

string(4) "post" string(0) ""
string(4) "post" string(0) ""

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" string(0) ""


Moglo bi te i ovo zanimati...

x
Microsoft Launcher donosi integraciju svojih servisa na Android-u

Microsoft Launcher