NOVOSTI

Apple će vjerojatno sljedeće godine predstaviti iPhone sa OLED ekranom

Apple s LG-em investira u izradu OLED ekrana

Očekuje se drastičan porast korištenja OLED panela u pametnim telefonima u sljedećih nekoliko godina
Apple iPhone

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

OLED ekrani, jedan od zaštitnih znakova Samsungove linije pametnih telefona, uskoro bi mogli postati sastavni dio Apple-ovog iPhone pametnog telefona. Prema informacijama sa The Investora, Apple je odlučio investirati 2,7 miljarde dolara u LG Display, tvrtku kćerku LG-a koja je zadužena za izradu ekrana za pametne telefone i televizore. U cijenu je uključeno i isporučivanje 45 tisuća OLED panela mjesečno u 2019. godini, što bi mogao biti indikativan znak da će buduća generacija iPhone-a umjesto IPS ekrana koristiti OLED ekran.

Iako se partnerstvo čini kao gotov posao, Apple i dalje pregovara sa Samsungom kao drugim ponuđačem OLED ekrana, jer je velika vjerojatnost da LG neće biti u stanju proizvesti dovoljan broj OLED ekrana u dovoljno kratko vrijeme.

Osim Apple-a, i Google je odlučio investirati 900 milijuna dolara u LG kako bi također proizveo OLED ekrane za buduće pametne uređaje. Iako nedostaje više informacija o čemu je riječ, pretpostavlja se da je u pitanju nasljednih Pixel linije, ali za 2018. godinu.

LED vs OLED
LED vs OLED

OLED ekrani imaju nekoliko prednosti, ali i mana naspram tradicionalnih IPS ekrana. OLED nudi tanje ekrane jer ne postoji potreba za pozadinskih osvjetljenjem jer se svaki piksel osvjetljava posebno. Zbog toga je također moguće u potpunosti ugasiti pojedine piksele, što omogućuje prikaz potpune crne boje, ali i uštedu energije, pogotovo na tamnijih pozadinama.

Međutim, jedna od najvećih mana OLED tehnologije je takozvani „burn-in“ gdje u slučaju statičnog prikaza neke slike, ta slika ostane „umemorirana“ na ekranu čak i nakon promjene boja, ili čak gašenja ekrana. U nekim težim slučajevima burn-in je ostao trajan te stvara problem ukoliko se neki elementi pojavljuju česti, i na dulje vrijeme (primjerice, tipkovnica, ili sučelje navigacije nakon nekoliko sati korištenja).

string(4) "post" string(0) ""
string(4) "post" string(0) ""
string(4) "post" string(0) ""
string(4) "post" string(0) ""
string(4) "post" string(0) ""
TEST MJESECA

Vrh mobilne ponude

Apple iPhone 11 Pro

string(4) "post" string(0) ""
string(4) "post" string(0) ""

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" string(0) ""

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1


Moglo bi te i ovo zanimati...

x
Xiaomi predstavio Mi Watch- Xiaomiju ponestalo ideja, pa klonirali Apple Watch