NOVOSTI

iPhone 8 donosi manje radikalne promjene za razliku od iPhone X

Apple iPhone 8 – Jer 7S ne zvuči dovoljno novo

Čudna odluka da poboljšana verzija iPhone-a 7 nosi potpuno drugi broj u nazivu
iPhone 8 i 8 Plus

Ocjena članka

0

Ocijeni novost

Apple je na jučerašnjem događaju predstavio čak 3 nasljednika iPhone-a 7 – iPhone 8, 8 Plus i iPhone X. I dok su sva svjetla pozornice bila usmjerena prema iPhone X, vrlo visoka cijena ipak će nagnati veliki dio kupaca da uzmu u obzir i „osmicu“ za svoj sljedeći pametni telefon.

iPhone 8 i 8 Plus
iPhone 8 i 8 Plus

iPhone 8 prvi je iPhone nakon 5S čija je stražnja strana, umjesto aluminija, napravljena od stakla. Iako izgleda elegantnije i omogućuje neke dodatne mogućnosti, Apple tvrdi da je u pitanju jedno od najotpornijih stakala na tržištu, što će smanjiti šanse da se staklo razbije prilikom udarca ili pada s visine. Također, staklena pozadina omogućuje po prvi puta korištenje bežičnih punjača sa iPhone-om. iPhone 8 kompatibilan je sa QI (čita se “či”) bežičnim punjačima koji već godinama postoje na tržištu te su dostupni u popularnim restoranima i javnim mjestima. Ugradnja podrške za bežično punjenje dovodi Apple korak bliže u potpunom izbacivanju korištenja kablova. iCloud već sad podržava bežičnu sinkronizaciju podataka, nedostatak 3.5 milimetarskog konektora za spajanje slušalica forsira korištenje AirPod bežičnih slušalica, ili nekih drugih Bluetooth slušalica, dok se Lightning konektor u većini slučajeva koristi za punjenje baterije.

Bilo koji qi kompatibilan punjač radit će sa novim iPhone-om
Bilo koji qi kompatibilan punjač radit će sa novim iPhone-om

Okvir iPhone-a 8 napravljen je od aluminija te je dostupan u sivoj, srebrnoj i zlatnoj boji. Uređaj će preživjet i uranjanje u vodu, baš kao i prethodnik. Unutar okvira s prednje strane nalazi se standardni Retina zaslon dijagonale 4.7 inča kod iPhone 8, te 5.5 inča kod 8 Plus. Dodatak TrueTone tehnologije omogućuje prilagodbu bijele boje okolini u kojoj se mobitel koristi, tako da ekran više djeluje poput papira što izgleda prirodnije i ugodnije za oči.

Tri boje - nedostaje mat crna i Jet Black crna iz prijašnje generacije
Tri boje – nedostaje mat crna i Jet Black crna iz prijašnje generacije

Kamera je također doživjela sitna poboljšanja u obliku većeg senzora i dodavanja optičke stabilizacije na manji model. Senzor je rezolucije 12 megapiksela, dok 8 Plus sadrži i sekundarnu tele foto kameru koja također posjeduje optičku stabilizaciju tako da će video snimke biti puno mirnije, a fotografije manje mutne.

iPhone 8 i iPhone X posjeduju A11 Bionic procesor koji je koncipiran slično kao i big.LITTLE arhitektura kod Qualcomma. A11 posjeduje 6 jezgri od kojih su dvije visokih performansi, dok su ostale 4 slabije, no sukladno tome troše manje energije za rad. Svih 6 jezgri može raditi istovremeno. Grafički čip u potpunosti je dizajniran unutar Apple-a te bi trebao omogućiti bolje performanse u igrama.

ARKit predstavlja jedan od najvećih pomaka koje iOS 11 donosi
ARKit predstavlja jedan od najvećih pomaka koje iOS 11 donosi

Operativni sustav bit će iOS11 koji je više evolucija nego revolucija, sa bitnim dodatkom ARKit programske podrške za aplikacije koje preko kamere mogu prikazati 3D objekte u prostoru.

iOS 11 - ARKit, novi Control Center, redizajnirani App Store i strojno učenje
iOS 11 – ARKit, novi Control Center, redizajnirani App Store i strojno učenje

 

Iako je u napredak u odnosu na iPhone 7, iPhone 8 puno više djeluje kao set malih poboljšanja kojima bi bolje pristajao naziv 7S nego potpuno nova brojka. Specifikacije ekrana i dimenzije kućišta i dalje su identične iPhone-u 7, sa ogromnim i neuglednim rubovima koji obavijaju ekran. Manji model ne posjeduje dvostruku kameru, dok novonajavljeni Face ID nedostaje u potpunosti. Ovaj model vjerojatno će biti potpuno nezanimljiv vlasnicima iPhone 7, pa ispada da je jedina istinska nadogradnja iPhone X koji će na europskom tržištu navodno koštati preko 1 100 eura. Cijena osnovnog iPhone-a 8 počinje od 699 dolara, dok je veća 8 Plus verzija od 799 dolara pa nadalje. Apple će i dalje prodavati iPhone 7, iPhone SE pa čak i iPhone 6S seriju, što će zasigurno zbuniti nove kupce. Usporedba modela na službenoj stranici definitivno ne pomaže u isticanju glavnih razlika između modela:

Početak stranice usporedbi između iPhone 6S, 7 i 8. Koji je bolji?
Početak stranice usporedbi između iPhone 6S, 7 i 8. Koji je bolji?

Link na usporedbu:

https://www.apple.com/iphone/compare/

Potrebno je prilično detaljno čitanje sitnih slova kako bi se sve razlike mogle uočiti.

Bez obzira na sve, iPhone 8 zasigurno će postati najpopularniji pametni telefon na tržištu, zajedno sa iPhone X. No, vrijeme će reći koliko dugo će Apple moći koristiti isti princip iteracije postojećeg dizajna i karakteristika u budućnosti.

string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }
TEST MJESECA

Veliki test Samsung Galaxy Z Fold2 5G flagshipa

string(4) "post" array(0) { }
string(4) "post" array(0) { }

TOP 10

  • Najpopularnije
  • Najbolje ocijenjeno
string(4) "post" array(0) { }

Usporedi mobitele

 
Primjer slika za usporedbu 1
Primjer slika za usporedbu 1


Moglo bi te i ovo zanimati...

x
Qualcomm priprema Snapdragon 775G koji donosi čak 40% bolje performanse u odnosu na Snapdragon 765G